(Video) Putin i Erdogan telefonski razgovarali o Siriji. Neuspješan sastanak dviju delegacija u Ankari!

Nakon što je ruska delegacija sinoć napustila Ankaru bez postignutih konkretnih rezultata o zaustavljanju snažnih vojnih sukoba u posljednjoj sirijskoj zoni deeskalacije – Idlibu, danas ujutro, na inicijativu turske strane, obavljen je telefonski razgovor između čelnika Ruske Federacije i Turske – Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana.

Obojica državnika naglasili su važnost ispunjenja rusko-turskih sporazuma, uključno i onoga iz Sočija od 17. rujna 2018.godine. Dogovorili su se o provedbi dodatnih kontakata između nadležnih institucija dviju država radi ispunjenja postavljenih ciljeva.

Erdogan je opet zamolio Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsjednika Bashara el-Assada s ciljem zaustavljanja ofanzive sirijske vojske u Idlibu, te i dalje ustrajava na tome da se sirijske snage moraju povući na svoje početne položaje (prije pokretanja ofanzive) do kraja veljače. Uprotivnom Ankara prijeti vojnim odgovorom Damasku. Broj poginulih turskih vojnika u sukobima sa sirijskim snagama u Idlibu popeo se na 14, kazao je Erdogan ruskom predsjedniku Putinu.

Nedugo nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika, turski predsjednik je izjavio kako će turska vojska napadati sirijske vladine snage i izvan zone deeskalacije ako ova nastavi s daljnjom ofanzivom i napadima na turske vojnike. Isto je tako kazao kako optužuje Rusiju i Siriju za napade na civilno stanovništvo u Idlibu, na što je maloprije reagirao službeni Kremlj kroz riječi glasnogovornika predsjednika Putina Dmitriya Peskova.

Peskov je izjavio kako se aktivnosti terorista u Idlibu nastavljaju i da su u Kremlju privrženi rusko-turskim sporazumima o Siriji, koji su postignuti u Sočiju. Podsjetio je kako se u tom dokumentu turska strana obvezala neutralizirati terorističke organizacije koje su se koncentrirale u Idlibu. Kazao je kako te organizacije vrše napade na sirijsku vojsku, ali i da vrše agresivne akcije i prema ruskim vojnim objektima u toj zemlji što je „nedopustivo i što je suprotno sporazumima iz Sočija“.

Stanje u Idlibu se sve više zaoštrava. 10. veljače došlo je do najsnažnijeg sukoba između turske vojske i sirijskih snaga, kada je sirijska vojska otvorila topničku i raketnu vatru na tursku vojnu kolonu, uništivši nekoliko tenkova i ubivši 5 turskih vojnika, što je potvrdila službena Ankara. Prije toga tursko Ministarstvo obrane izvijestilo je o napadima turske vojske na sirijske položaje, u kojima je navodno ubijeneo 115 sirijskih vojnika. Sve ovo ukazuje na radikalno zaoštravanje vojnog stanja na sjevero-zapadu Sirije i u rusko-turskim odnosima. Geopolitika News o svim ovim događajima priprema novu veliku analizu.
 

Komentari

komentar

You may also like