(Video) Putin zabrinut razmještajem raketa SAD-a u Japanu i J. Koreji. Što je ruski odgovor?

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak, na zasjedanju Vijeća čelnika Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u glavnom gradu Turkmenistana Ašgabatu, kako američki planovi o razmještaju raketa malog i srednjeg dometa u Aziji zabrinjavaju Rusiju, jer one mogu dosegnuti ruski teritorij.

„Sjedinjene Države izišle su iz raketnog sporazuma i kroz tri mjeseca testirale (raketu koja nadilazi parametre ograničenja iz spomenutog sporazuma, op. ZM.). To uopće nije dobro, imajući u vidu već objavljene izjave predstavnika Pentagona kako se priprema njihov razmještaj u Aziji, o čemu se vode pregovori s Japanom i Južnom Korejom“, izjavio je Putin na sastanku s predsjednicima ZND.

Ruski čelnik je dalje kazao kako je „jasno tko je cilj broj jedan u tom slučaju“ (Kina, op. ZM.) i da Rusiju to „ne raduje jer se to i nje tiče“. Dodao je kako će Rusija pozorno motriti gdje će se konkretno te rakete dislocirati.

Podsjećam kako je Rusija prije desetak dana na svom krajnjem sjeveroistočnom teritoriju – regiji Čukotiji, koja izlazi na Beringov prolaz, po prvi put u tom dijelu zemlje izvršila vojnu vježbu s korištenjem svoje krstareće protubrodske rakete „Onix“, dometa do 600 kilometara, s platforme protubrodskog obalnog sustava „Bastion“ koji je u tu svrhu brodom dopremljen u Čukotiju (pogledaj video ispod teksta). Sama po sebi vijest nije neobična. Međutim, pojedini ruski vojni analitičari navode kako se radi o jasnoj poruci Sjedinjenim Državama, s obzirom na njihovu započetu veliku militarizaciju Aljaske i Aleutskih otoka (a što je sve vezano s nadzorom Beringovog prolaza, kao vrata za Sjeverni morski put kojim se, osim Rusije, vrlo ozbiljno namjerava služiti i Kina kao supstitut za kopnenu varijantu njezinog mega-infrastrukturnog projekta „Jedan pojas-jedan put“. Radi se o najkraćoj plovnoj ruti s Dalekog istoka u Zapadnu Europu). Naime, analitičari navode kako, sama po sebi, nadzvučna protubrodska krstareća raketa „Onix“ nije problem po SAD zbog svog ograničenog dometa koji ne može ugroziti njihov teritorij, ali tvrde kako je stvar u nečem drugom:

ruski predsjednik Putin nakon povlačenja SAD-a i Rusije iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa dao je nalog za ubrzanu realizaciju projekta proizvodnje krstarećih raketa „Kalibr“ za lansiranje s kopnenih platformi (za sada su one namjenjene isključivo za lansiranje s morskih platformi – brodova i podmornica). Međutim smatra se kako je to stvar vrlo brze tehničke preinake i da će se „Kalibri“ kopnenog baziranja vrlo brzo naći u operativnim sustavima ruske kopnene vojske. A njihov mogući razmještaj na ruskom Dalekom istoku i spomenutoj  regiji Čukotiji strateški mijenja odnos snaga, navode ruski stručnjaci, s obzirom na njihov domet do 4000 kilometara, čime ne samo da može biti zahvaćen cjelokupni teritorij Aljaske, već i gradovi u čitavom zapadnom dijelu SAD-a.

Posve je jasno kako je nedavni izlazak dviju vojnih supersila iz spomenutog raketnog sporazuma ujedno i jasan signal za otpočinjanje nove utrke u naoružanju ali i novog hladnog rata, što ne vide samo analitički slijepci. Poglavito ako se njegovoj propasti pridruži i postojeći sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog nuklearnog oružja dviju velesila (START-3), koji istječe u veljači 2021.g.  Pritom ruski državni i vojni vrh namjerava parirati SAD-u isključivo razvojem raketnog naoružanja, što je puno jeftinija varijanta od sveobuhvatnog razvoja vojne tehnike, poput izgradnje velikih brodova, prije svega nosača zrakoplova za što Moskva ima tehnologiju i znanje ali nema financijske mogućnosti. Rusija se u svojoj nevedenoj strategiji oslanja na iskustvo iz grešaka bivšeg SSSR-a koji se sa SAD-om dugo utrkivao u naoružanju po svim segmentima suvremenog oružja, iscrpljujući time svoje financijske i gospodarske kapacitete i mogućnosti, što je završilo znamo već kako – njegovim porazom u hladnom ratu, ali, što je još važnije, i raspadom golemog i moćnog sovjetskog carstva, jedine stvarne prijetnje tadašnjoj sveukupnoj globalnoj dominaciji SAD-a.





 

 





Komentari

komentar

You may also like