Putinov trijumf: Međunarodni gospodarski forum u St. Peterburgu mijenja svijet

Hrvatski mediji, na žalost, vrlo malo pozornosti posvetili su jednom važnom događaju – prošlotjednom Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), iako se radilo o jednoj od najvećih svjetskih manifestacija toga tipa, na kojoj se okupila krema svjetskog biznisa i brojni visoki državni dužnosnici iz čitavog svijeta. Za razliku od švicarskog Davosa koji je „forum bogatih“, „ruski Davos“, kako nazivaju forum u Sankt Peterburgu, ugošćuje političare i poslovne osobe iz velikog broja svjetskih zemalja. Ove godine bilo ih je čak iz 143 zemlje svijeta – od obiju Amerika, EU, preko Bliskog istoka do Azije. Paradoksalno, usprkos činjenici da Rusija i SAD prolaze kroz svoje najlošije odnose još od vremena hladnog rata, najbrojnija delegacija biznismena stigla je upravo iz te zemlje, a o kakvoj se razini poslovnjaka radi dovoljno govori činjenica da je u američkoj delegaciji bio i čelnik zrakoplovnog diva – Boeinga, a npr. na forum je stigao i šef globalnog energetskog diva BP-a, usprkos svim poznatim opstrukcijama britanske vlade, vezanim ne samo uz nedavnu „aferu Skripal“. Istodobno, na panelima na kojima je održan susret ruskog predsjednika Vladimira Putina s čelnicima svjetskih država, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, japanskog premijera Shinzo Abea (te su dvije države bile ovogodišnje zemlje-partnerice SPIEF) i indijskog premijera Narendre Modija, ruski čelnik je briljirao, odgovarajući na brojna pitanja moderatora – uglednih novinara američkog Bloomberga i tamošnjih drugih utjecajnih medija, koji su ga gotovo redovito „častili“ provokativnim  pitanjima tipa onih „o ruskoj umješanosti u američke izbore“. Moderator iz Bloomberga je pritom iskazao i visoku dozu humora, pitavši Putina, tko snosi najveću zaslugu za ovogodišnji „bum“ sanktpeterburškog gospodarskog foruma i dolazak brojnih državnika Putinu pod noge, da bi odmah i sam dao odgovor – Donald Trump.

Ali ostavimo šalu na stranu i pogledajmo konkretne brojeve i izjave ključnih sudionika, koji još više primoravaju na postavljanje pitanja, a gdje su u svemu ovome bili Hrvatska i njezini poslovni interesi?

Kao što smo kazali, u Sankt Peterburg su stigle političke i poslovne delegacije iz 143 zemlje, a u radu Foruma sudjelovalo je 17 tisuća ljudi, kao i 4100 novinara.  Osim državnih delegacija, u radu su sudjelovali i predstavnici UN-a, kao i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na čelu s direktoricom Christine Legarde. Najbrojnija delegacija bila je ona iz Sjedinjenih Država, a podsjetimo kako je još prije svega dvije godine američki State Department pozvao američke tvrtke na bojkot Foruma u Sankt Peterburgu, da bi ove godine njihova delegacija po brojnosti oborila rekord – došlo je čak 550 američkih poslovnih ljudi! Između ostalih, na Forumu je bio i novi američki veleposlanik u Rusiji John Huntsman, koji je prethodno pozvao američke tvrtke da u što većem broju dođu u Sankt Peterburg!

Nakon američke, po brojnosti su slijedile delegacije iz Francuske i Japana. Još i  prije formalnog završetka foruma, potpisano je, više nego ikada ranije u povijesti te manifestacije, čak 550 velikih sporazuma, onih koji nisu „pokriveni velom tajne“, vrijednosti od 2 trilijuna 365 milijardi dolara (2 365 000 000 000), izjavio je savjetnik ruskog predsjednika Anton Kobyakov na upriličenoj konferenciji za medije. Brojni govornici na Forumu, uključno i oni iz UN-a, MMF-a i svjetskog biznisa i politike, govorili su o tome, kako se svijet počeo mijenjati, kineski predstavnik govorio je o „pojavi nade“, japanski premijer o tome da „treba živjeti u jedinstvenom ekonomskom prostoru i pronalaziti točke povezivanja“. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je biznismene iz svoje zemlje na udvostručenje ulaganja u Rusiju, i to usprkos poziva britanske vlade na „nastavak pritisaka na Rusiju uz pomoć usvojenih sankcija EU“. U nazočnosti Macrona i Putina čelnik najveće francuske i jedne od vodećih svjetskih energetskih tvrtki „Total“, potpisao je s čelnikom ruske energetske tvrtk NOVATEK sporazum o sudjelovanju u projektu „Arktik LNG-2“, koji će „Total-u“ osigurati 10%-tni udio u tom projektu, uz mogućnost povećanja njegovog udjela za dodatnih 5% ukoliko NOVATEK smanji svoj udio s planiranih 60%. Vrijednost projekta kreće se oko 25,5 milijardi dolara, a za svoj udio „Total“ će platiti 2,55 milijardi dolara. Toliko o sankcijama i ruskoj političkoj i financijskoj izolaciji. Pri tom su bile zanimljive riječi Antona Kobyakova o tome, kako je pored službeno nazočnih, na sanktpeterburški gospodarski forum inkognito došlo i „nekoliko predsjednika, koji su molili da se o njihovom sudjelovanju ne govori“. Svi su se oni susreli s predsjednikom Putinom i predstavnicima biznisa.

Treba ukazati i na riječi šefice MMF-a Christine Legarde, koja je u Sankt Peterburgu izjavila kako je u prošlih godinu i pol dana gospodarstvo Rusije izdržalo vanjske ekonomske barijere i da je Rusija postala lider u mnogim područjima.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like