(Video) Rezultat prvog dana turske vojne operacije u Siriji

U srijedu, 9. listopada, u prijepodnevnim satima turska vojska pokrenula je „protuterorističku operaciju“ na sjevero-istoku Sirije, istočno od rijeke Eufrat, pod nazivom „Izvor mira“, s ciljem, kako se službeno navodi, uništenja terorističkih uporišta i osiguranja južnih turskih granica od terorističkih aktivnosti Radničke stranke Kurdistana, postrojbi YPG sirijskih Kurda, ISIL-ovih snaga, kao i uvođenja mira i stabilnosti u taj dio Sirije. Prva faza napada sastojala se od topničke pripreme, a nakon toga i zračnih napada na uporišta pretežito kurdskih postrojbi Sirijskih demokratskih snaga (SDF), čiju okosnicu čine snage YPG koje Ankara smatra terorisitičkom organizacijom, usko povezanom s turskom zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana.

Prema današnjim navodima turskog Ministarstva obrane, u noći na 10. listopada počela je kopnena faza  operacije „Izvor mira“, u kojoj sudjeluju turski vojnici i borci proturskih sirijskih organizacija sa sjevera te zemlje.

Operacijom iz zapovjednog središta turske vojske zapovjeda ministar obrane Hulusi Akar, kao i zapovjednik Glavnog stožera turske vojske Yashar Guler, uz članove najvišeg vojnog zapovjedništva.

Prema podacima prispjelim s terena do jutarnjih sati u četvrtak, tursko zrakoplovstvo izvršilo je napade na 181 teroristički cilj, navodi se u priopćenju turskog MO. U noći na četvrtak djelovi postrojbi turskih vojnih specijalaca počeli su prodor na sirijski teritorij, pri čemu su u turskom MO prikazani kadrovi njihovog pokreta s kamerama za noćno snimanje.

Trenutačno u zoni sirijskog pograničnog grada Tel Abyad (regija Rakka) vlada zatišje, nakon što su jučer i sinoć tamo djelovali tursko topništvo, tenkovske snage i zrakoplovstvo po ciljevima SDF-a. Pretpostavlja se da su se kurdske postrojbe povukle sa svojih položaja.

U priopćenju MO nije navedeno do koje su se dubine u sirijski teritorij uspjele probiti turske snage u prvom danu operacije „Izvor mira“, s obzirom na njezin planirani glavni cilj – uspostavu sigurnosne zone u dubini od 32 kilometra (pojedini medijski izvori govore kako bi ta zona trebala biti široka između 40 i 50 kilometara).





 

Komentari

komentar





You may also like