(Video) Rijad optužio Iran da stoji iza napada na saudijski naftovod

Foto: The Independent

Saudijsko Ministarstvo obrane optužilo je Teheran da stoji iza nedavnih napada dronovima jemenskih huta na saudijski naftovod „Istok-Zapad“.

Zamjenik saudijskog ministra obrane Halid bin Salman u svojoj tvit objavi napisao je kako je Iran izdao zapovjed za „terorističke nepade“ huta na naftovod. Napad huta dokazuje da su „oni jednostavno oružje koje iskorištava iranski režim, kako bi ostvario svoje okupatorske planove u regiji“, napisao je Salman.

Podsjećamo: jučer je vlada u Rijadu potvrdila kako je sedam bespilotnih letjelica s eksplozivom napalo spomenuti naftovod, pri tom kazavši, kako iza napada stoje jemenski huti. Najavu izvođenja ovakvih vojnih aktivnosti, kao odgovor na saudijsku vojnu intervenciju u Jemenu, potvrdila je i izvjesna jemenska televizija pod nadzorom tamošnjeg šijtskog pokreta Ansar Allah (huti).

Jučer su zrakoplovi arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom izvršili napad na jemenski glavni grad Sanu (koji je pod nadzorom huta), kojom je prilikom, prema najnovijim podacima, poginulo 6, a ranjena 41 osoba, uglavnom civili.
Također podsjećamo kako je 5. travnja savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa John Bolton izjavio  kako SAD šalju u zonu Bliskog istoka nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln i bombardere B-52, čime Iranu šalju „jasni signal da će se bilo kakvi napadi na interese SAD-a ili naših saveznika susresti s nemilosrdnom silom“. A jedan od američkih regionalnih saveznika, i to onih ključnih, svakako je i Saudijska Arabija. U konkretnom slučaju stvar je jedino u tome što napad na saudijski naftovod nije izvršio Iran nego jemenski pobunjenici.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like