(Video) Rusi američkim inspektorima pokazali nadzvučne sustave „Avangard“

Rusija je jedina svjetska država koja je do sada službeno priopćila o posjedovanju nadzvučnog oružja. Radi se o raketnom sustavu „Avangard“, sposobnom za letove u gustim slojevima atmosfere na interkontinentalnim udaljenostima, brzinom većom od 20 mahova. U kretanju prema cilju njezin krstareći blok vrši tzv. dubinsko manevriranje – kako bočno, na nekoliko tisuća kilometara, tako i po visini, što je čini potpuno nedohvatljivom za bilo koja sredstva proturaketne obrane koja trenutačno u svijetu postoje.

U utorak je rusko Ministarstvo obrane objavilo je kako je od 24.-26. studenog američkim inspektorima pokazalo raketni sustav „Avangard“, temeljem Sporazuma o strateškom nuklearnom naoružanju START-3, „s ciljem suradnje u osiguranju očuvanja i učinkovitosti Sporazuma“ .

Podsjećamo: taj je sporazum potpisan 2010.g. i ostao je još jedini važeći sporazum između SAD-a i Rusije o ograničenju vojnih snaga. Njegov rok istječe u veljači 2021. godine, a Washington još nije objavio je li spreman na njegovo produljenje. Američki predsjednik Donald Trump izjavljivao je kako želi postići novi – trojni nuklearni sporazum, koji bi, osim SAD-a i Rusije uključio i Kinu. Peking za sada tu ideju kategorički odbacuje, tvrdeći, kako druge dvije države imaju stratešku prednost u atomskom oružju.

 Komentari

komentar

loading...

You may also like