(Video) Rusi izgradili most preko Eufrata za prebacivanje vojske i vojne tehnike na istok

Nakon jučerašnje objave ruskog Ministarstva obrane o pogibiji njihovog generala Vareriya Asapova u regiji Deir ez-Zor, na istoku Sirije, koji je zapovjedao ruskim timom vojnih savjetnika u operaciji sirijske vojske za oslobođenje te regije od snaga „Islamske države“, bilo je jasno kako ruski vojni vrh preko toga neće prijeći olako tj. ostati bez odgovora.Tim prije,  što je rusko MO gotovo istodobno podastrlo fotografske dokaze o jasnom premiještanju amerčkih vojnih vozila i prokurdskih „Sirijskih demokratskih snaga“ kroz prostore te regije koji se nalaze pod nadzorom ISIL-a, a bez da su između njih vođene bilo kakve borbe, kao i o njihovom razmještaju prema smjeru napredovanja sirijske vojske istočno od rijeke Eufrat.

U utorak, 26. rujna, stigla je vijest iz ruskog MO, kako je ruska inžinjerija izgradila most preko rijeke Eufrat, nekoliko kilometara od grada Deir ez-Zoura, kojim će se prebacivati vojna tehnika i vojnici na istočnu obalu rijeke. Podsjećamo, prošli tjedan sirijska vojska postavila je manji pontonski most preko iste rijeke za prebacivanje ljudstva na istočnu stranu i nastavila vojne operacije u dubinu regije Deir ez-Zour prema iračkoj granici.

Novi „ruski“ most sagrađen je za manje od dva dana, usprkos stalnim napadima od strane terorista, uključno i bespilotnih letjelica. Dužina mosta je 210 metara, a prometna propusnost – 8 tisuća vozila dnevno, uključno i teškog oklopa tj. tenkova, oklopnih transportera i raketnih bacača, priopćilo je u utorak rusko MO. Most će biti korišten i za prijevoz humanitarne pomoći kamionima u oslobođena naselja istočno od Eufrata, kao i za evakuaciju ranjenika.

Budući da su se spomenutim pontonskim mostom sirijske vojske, izgrađenim prošlog tjedna, mogli prebacivati samo manji dijelovi pješaštva sirijske vojske, upravo je sada u tijeku priprema za masovno forsiranje glavnine sirijskih snaga na istočnu obalu Eufrata preko novoizgrađenog mosta.

Drugim riječima, očekuju se velike borbe za sirijski istok i nadzor granice s Irakom, kao i bogatim naftnim poljima te regije, uz permanentno povišenje opasnosti od izbijanja incidenata između ruskih i američkih snaga koje stoje iza neposredno suprostavljenih snaga.





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like