(Video) Rusi testirali novu proturaketu

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je video o testiranju nove proturakete na poligonu Sar-Šagan u Kazahstanu. Na tom je poligonu posljednje testiranje izvršeno u lipnju i srpnju prošle godine, priopćila je agencija RIA.

Podsjećamo: ruski sustav proturaketne obrane (PRO) ukomponiran je u ruske Zračno-svemirske snage. On štiti Moskvu i središnju industrijsku zonu zemlje od napada iz zraka, a pomaže sustavima upozorenja o raketnim napadima i nadzoru svemirskog prostora.

Trenutačno, u obrani ruskog glavnog grada glavnu ulogu ima proturaketni sustav A-135, čija je razrada počela 1971. g., a prva testiranja obavljena su 1979. godine. A-135 se sastoji od radarske postaje „Don-2N“ stacionirane u Sofrinu, blizu Moskve, zapovjednog središta 5K80 u Puškinu i nekoliko raketnih sustava osnaženih proturaketama kratkog dometa 53T6.

U 2014. g. počela su testiranja proturaketa novog sustava A-235, namijenjenog za obranu Moskve i industrijskog središta zemlje od nuklearnog napada. Njega proizvodi ruski koncern Almaz-Antey, a koristit će se uz snažni radar Don 2NP/5N20P. O tome smo na našem portalu pisali 2018. g. (pogledaj poveznicu ispod videa).

U siječnju 2017. godine ruske zračne snage su priopćile kako će tijekom iduće 2-3 godine trajati testiranja nove proturakete kratkog dometa, a broj testiranja na poligonu u Kazahstanu povećat će se za nekoliko puta. Ruski vojni stručnjaci smatraju kako njihovim sredstvima presretanja raketa nema ravnih u svijetu.
(Video) Ruska vojska testirala novu proturaketu za zaštitu Moskve

 

Komentari

komentar

You may also like