(Video) Rusija i Egipat potpisali ugovor za kupnju više od 20 ruskih lovaca Su-35

Rusija i Egipat potpisali su 2 milijarde dolara vrijedan ugovor za isporuku egipatskim zračnim snagama više od 20 ruskih višenamjenskih lovaca Su-35, izrazitih manevarskih i operativnih sposobnosti, kao i pripadajućeg naoružanja za tu vrstu moćnog ruskog zrakoplova, izgrađenog na platformi legendarnog Su-27. Isporuke će početi 2020./21. g.

Ruski medij „Komersant“ 18. ožujka navodi, pozivajući se na visokopozicionirane, neimenovane djelatnike ruskog vojno-industrijskog kompleksa, kako je ugovor bio potpisan krajem 2018.g.

Isporuke Egiptu, kako navode spomenuti izvori, „jamče popunjenost proizvodnih kapaciteta“ tvornice ovog zrakoplova „Komsomolsk na Amure“ za nekoliko slijedećih godina. Agancija „Interfaks“ navodi kako je u okviru potpisanog ugovora „proizvodnja zrakoplova za Egipat već počela“.

Nabavljanje ruskih lovaca Su-35, s nastavkom već započetih isporuka Mig-29 M/M2, omogućit će Egiptu zamjenu zastarjelih Migova-21 i J-7.

Podsjećamo: u veljači 2018.g. Rusija i Indonezija potpisale su ugovor za isporuku 11 lovaca Su-35. Međutim prva, i za sada jedina zemlja svijeta kojoj je Rusija dostavila ovu vrstu zrakoplova je Kina, sukladno ugovoru iz 2015.g., kojim je Rusija, zapravo, zahvalila Kini što joj je pružila potporu u kritično vrijeme kada je ova bila izložena velikim političkim i sankcijskim pritiscima zbog sukoba u Ukrajini. Zato je Moskva Pekingu prodala (iako to prije nije željela učiniti) ovaj tip zrakoplova iako je ranije imala negativnih iskustava s kineskim kopiranjem ruske vojne tehnologije nakon isporuka Kini gore spomenutih Su-27. U studenom prošle godine završena je i posljednja isporuka četiriju Su-35 za Kinu, a Peking je ukupno dobio 24 ta zrakoplova za iznos od 2,5 milijardi dolara. Oni su već razmješteni u priobalne baze na jugo-istoku Kine i primarno su namjenjeni za suprostavljanje američkoj vojnoj grupaciji u Južno-kineskom moru. Washington je snažno prosvjedovao nakon potpisivanja rusko-kineskog ugovora o kineskoj kupnji Su-35, štoviše, zbog tog je posla prošle godine protiv Pekinga i po prvi put uveo sankcije sukladno novom zakonu „o suprostavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija“ (CAATSA). Tako su u rujnu prošle godine zbog posla s Rusijom uvedene sankcije protiv Odjela za razvoj opreme kineske vojske pri Centralnom vojnom okrugu i njegovog direktora. Identičnim sankcijama Washington je prijetio i indonezijskim vlastima, ali je, neovisno o tome, tamošnji ministar obrane izjavio kako Jakarta ne namjerava raskinuti ugovor unatoč američkim proturuskim sankcijama i mogućim kaznama za suradnju s Rusijom. Isporuke Su-35 u Indoineziju mogu početi već krajem 2019. ili početkom 2020.g.Inače, mnogi analitičari i na zapadu ovom tipu ruskih zrakoplova predviđaju sve veću globalnu popularnost, što se, očito, i potvrđuje spomenutim ugovorima. Radi se o vrhunskom borbenom stroju, kojeg mnogi vole komparirati s američkim zrakoplovima 5. generacije (iako Su-35 to još uvijek u potpunosti nije) F-22 Raptor i F-35.

Kako navodi „Komersant“, spomenuta tvornica ruskog zrakoplova Su-35 može, istovremeno s realizacijom ugovora s Egiptom, od 2019.-2020. g. isporučiti još 20-ak lovaca Su-35 za potrebe ruskih zračnih snaga.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like