(Video) Rusija isporučila Kini PZO sustave S-400

S pogoršanjem odnosa na relaciji Istok-Zapad, sve je vidljivije i jačanje rusko-kineskog strateškog partnerstva. Ništa čudno s obzirom na to da su nedavno obje zemlje u američkoj nacionalnoj i obrambenoj strategiji pozicionirane kao “revizionističke države” i glavni suparnici SAD-a u svijetu, na sve snažniji Zapadni politički i vojni pritisak na Rusiju, započeti američko-kineski trgovinski rat uz već postojeću krizu između dviju država u akvatoriju Južno-kineskog mora, neslaganja oko načina riješenja korejske krize i td. Tako se, osim nedavnog kineskog otvorenog zauzimanja ruskog stava po pitanju trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeya Skripala i njegove kćeri Julie u Velikoj Britaniji, izmjene srdačnih riječi između dvojice državnika Vladimira Putina i Xi Jinpinga nakon Putinove izborne pobjede, uz istodobnu najavu velike i svestrane suradnje između dviju zemalja, nastavlja i njihova intenzivna vojna suradnja.

U utorak, 3. travnja,  ruski mediji objavili vijest da je Rusija Kini isporučila prvi komplet sustava S-400 „Triumf“. Zanimljivo je kako je transport oružja izvršen pomorskim putom, iz luke Ust-Luga, u Lenjingradskoj oblasti, na zapadu Rusije. Isporučeni komplet se sastoji od zapovjedne točke, radarskih postaja, lansera, energetske opskrbe i td.

Prve informacije o potpisanom ugovoru između dviju država o kupnji sustava S-400 pojavile su se krajem 2014.g., a s ruske strane službeno su potvrđene godinu dana kasnije. Kina je postala prvi inozemni naručitelj S-400. U lipnju 2016.g. predsjednik uprave Rosteh-a Sergey Chemezov izjavio je kako sustavi S-400 Kini neće biti isporučeni prije 2018.g.

Podsjećamo: S-400 „Triumf“ je protuzračni i proturaketni sustav srednjeg i velikog dometa, namjenjen za uništenje svih suvremenih sredstava zračnih i svemirskih napada.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like