(Video) Rusija na Južne Kurile razmješta tenkove i protubrodske sustave

Foto: you tube

Prije nekoliko dana novi japanski premijer Yoshihide Suga izjavio je kako želi konačno završiti teritorijalni spor s Rusijom, koji se odnosi na četiri otoka iz južnokurilskog arhipelaga: Kunashir, Shikotan, Iturup i Haboman, koje Japan naziva svojim „sjevernim teritorijem“. Kazao je kako je Japan „kroz iskrenu razmjenu mišljenja na najvišoj razini s Rusijom usmjeren na sveobuhvatni razvoj japansko-ruskih odnosa, između ostaloga i na sklapanje mirovnog sporazuma“ (vidi poveznicu ispod teksta).

Danas japanski mediji pišu kako Rusija na sjevernim otocima južnokurilskog arhipelaga razmješta modernizirane tenkove T72B3, sposobne potapati manje vojne brodove, što će ozbiljno narušiti mogućnost neprijateljskog desantiranja na otoke, imajući u vidu i da se na otoke Kunashir i Iturup razmještaju protubrodski sustavi Bal i Bastion.

Medij Yomiuri Shimbun piše kako je rusko Ministarstvo obrane objavilo o razmještanju spomenutih moderniziranih tenkova na Južne Kurile, i da će oni ući u sastav 18. topničke divizije razmještene na otocima Kunashir i Iturup. Radi se o potpuno moderniziranim tenkovima tipa T-72, navodi spomenuti japanski medij.

Također dodaje i kako se program njihovog razmještaja završava tijekom ove godine, pri čemu se točna mjesta njihove lokacije ne navode. Ruski vojni analitičari navode, kako se, zahvaljujući tenkovima T-72B3 ozbiljno povećava zaštita ruskih obalnih linija protiv mogućih neprijateljskih desantnih operacija.

Ruska vojska trenutačno jača vojni potencijal na „sjevernim teritorijima“, navodi japanski medij. Obranu obalnog područja na Kurilskim otocima osiguravaju dva divizijuna 720. raketne brigade Tihooceanske flote. Divizijun protubrodskog raketnog sustava Bastion razmješten je na Iturupu, a divizijun protubrodskog raketnog sustava Bal na Kunashiru.

Novi japanski premijer obećao riješiti problem Južnih Kurila

 

Komentari

komentar

You may also like