(Video) Rusija oživjela najmoćniji topnički sustav SSSR-a nuklearnog karaktera

U američkoj vojnoj doktrini pod nazivom „Nuclear Posture Review“, objavljenoj 2. veljače 2018. g. od strane tamošnjeg Ministarstva obrane (Pentagon), u relativnoj medijskoj tišini izvršena je promjena kojom se američkoj vojsci omogućuje uporaba nuklearnih punjenja, kako se navodi “male snage”, u vojnim sukobima diljem svijeta. Njome se poziva na razvijanje dviju novih vrsta taktičkog nuklearnog oružja koje bi se koristilo s platformi postojećeg strateškog nuklearnog arsenala SAD-a. Grubo rečeno, na te bi se platforme  postavile nuklearne bojeve glave ograničene snage. Tako bi se na interkontinentalnim strateškim balističkim projektilima, koji se lansiraju s nuklearnih podmornica, pored postojećih bojevih glava na jednom dijelu njih ugradile i nuklearne bojeve glave malog učinka. Isto bi se uradilo i s dijelom  američkih krstarećih raketa koje se lansiraju s brodova i podmornica. Na taj se način žele zaobići „nepovoljne“ odredbe iz postojećih ugovora o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja, jer bi tako modificirana oružja, prema razmišljanjima američkih stratega, postala oružja nestrateškog, taktičkog značaja.

Oružja takve namjene tj. taktička nuklearna oružja, Sjedinjene Države počele su razrađivati još 50-ih godina prošloga stoljeća, na početku hladnog rata sa SSSR-o, a tada su bila temeljena isključivo na topničkom oruđu. Najpoznatiji taktički nuklearni top bio je „Atomic Anie“, a ubrzo je uslijedio i sličan sovjetski odgovor, o čemu je detaljno na portalu Geopolitika News pisao naš analitičar Mario Stefanov 6. rujna 2018. g. (vidi poveznicu ispod priloženog videa).

Navedena, opasna promjena američke vojne doktrine očekivano je izazvala ruski odgovor. Kakav će on biti nije se odmah navodilo, ali sada je postalo jasno kako se radi o moderniziranoj verziji snažnog sovjetskog topničkog sustava 2S7 „Pion“ (S7M “Malka”).

O dobivanju prve serije toga sustava krajem travnja ove godine za potrebe ruske vojske, 18. srpnja pisao je ruski medij Rossia Beyond, čiji članak prenosimo kako slijedi:

Topnički sustav 2S7 „Pion“ s taktičkim nuklearnim bojevim glavama stvoren je za stvaranje “paklene kiše”. Ovo se oružje u kasno sovjetsko doba baziralo na zapadnim granicama zemlje, kao još jedno sredstvo nuklearnog odvraćanja. Ovaj topnički sustav koristi najveće topničke projektile na svijetu i ispaljuje ih do 50 kilometara izvan linije fronta. Njegovo streljivo uključuje granate s različitim punjenjima.

Glavnima se smatraju visokoeksplozivna i aktivna punjenja. Prva teže čak 110 kg sa 17,8 kg eksplozivnog materijala, a nastala eksplozija može u tlu ostaviti krater od pet metara. Druga, aktivna punjenja, imaju nešto manju težinu, 103 kg uz 13,8 kg eksploziva. Ali neovisno o tome, oni pogađaju mete još dalje i puno preciznije, u usporedbi sa standardnim granatama. Ovaj je aktivni tip streljiva krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća dobio laserski navigacijski sustav. Prema navodima bivšeg vojnog analitičara ruskog medija „Izvestija“ Dmitrij Safonov, taj je tip streljiva doživio niz modifikacija s ciljem prilagodbe standardima preciznog naoružanja 21. stoljeća.
“To su skupa punjenja koja se koriste samo za precizne udare, kada vojske moraju eliminirati neprijateljska zapovjedna središta, skladišta oružja ili bilo koju drugu vojnu strukturu od velike važnosti. U slučajevima kada vaše vojno zapovjedništvo zna da postoje visoko osigurani ciljevi ili bilo koji drugi podzemni objekti, ‘Pion’ može uporabiti streljivo za razbijanje betona ili čak ono nuklearno”, rekao je Safonov.

Kada je i zašto Rusija stvorila “Pion”

Prema glavnom uredniku časopisa “Arsenal Otečestva” Viktoru Murahovskom, Rusija je odlučila “oživjeti” ova metalna čudovišta uslijed najgore gospodarske krize zbog nedavnih promjena u američkoj vojnoj doktrini, koje Washingtonu omogućuju uporabu nuklearnih punjenja “male snage” u vojnim sukobima širom svijeta.

“Ta punjenja ‘male snage’ dio su taktičkih nuklearnih potencijala. Ove su se oružane tehnologije koristile sredinom 20. stoljeća, ali su nakon vojnih testiranja odbačene, jer su predstavljale prijetnju ne samo za neprijateljske ciljeve, nego i za vojsku koja ih koristi. Sada je Washington odlučio svojim vojnicima dopustiti korištenje takvih sustava u sukobima u inozemstvu, a rusko je vojno zapovjedništvo moralo reagirati na te promjene i ‘oživjeti’ neke od projekata ‘taktičkog nuklearnog odvraćanja'”, kaže Murahovski. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države imaju pandam “Pionu“. Sustav je dobio nadimak “Atomic Annie” („Atomska Ani“, hrv.), a ruski je sustav stvoren kako bi mogao odgovoriti kapacitetima američkog čudovišta na terenu.

“Zanimljivo je kako se niti jedan od ova dva sustava nikada nije koristio na bojnom polju. Deset godina nakon što je stvoren, ‘Pion‘ je pohranjen u skladištima oružja na gotovo 20 godina, sve dok nije donijeta odluka o modernizaciji sustava i njegovom vraćanju u naoružanje kao odgovor na moguće prijetnje”, napominje Murahovski.

Do kraja sovjetske ere inženjeri su za potrebe vojske stvorili čak 500 topničkih sustava “Pion“.  Moguće je da će se svi oni u idućim godinama modernizirati i ponovo vratiti u vojne redove. “Inženjeri su morali zamijeniti sve zahrđale dijelove i instalirati nove navigacijske mehanizme i nove jedinice za napajanje. Moderni ‘Pioni‘ će također dobiti nove optičke i komunikacijske sustave”, izjavio je Murahovski.
Za kraj bismo dodali, kako je iz svega ovoga razvidno da je nuklearno vojno ludilo ponovo aktualno, više ne samo u pojedinim „usijanim glavama“ unutar vojnih krugova, već i unutar doktrinarnih strateških dokumenata. Također je vidljivo kako Rusija na američke nove prijetnje toga tipa za sada odgovara koristeći načelo racionalnog utroška financijskih sredstava tj. štednje – modernizacijom nekada moćnog sovjetskog oružja koje i dalje predstavlja veliku prijetnju potancijalnom neprijatelju. Koliko će još dugo Rusija uspijevati odgovarati SAD-u svojim ekonomičnim pristupom ukoliko Washington nastavi razvijati najsuvremenije tipove naoružanja (za pandam kojih onda neće biti dovoljno moderniziranje starijih oružanih sustava i oruđa), ostaje za vidjeti. Ali kada i ako na to bude primorana, jasno je kako će, htjela to ili ne, Rusija biti uvučena u novu i iscrpljujuću utrku u naoružanju. A s ciljem sprječavanja takvog, po sebe nepovoljnog scenarija s obzirom na neusporadivo manju financijsku snagu od SAD-a, Rusija je proteklih godina razvila pojedine jedinstvene i moćne oružane sustave nove generacije, koji će joj još neko kraće vrijeme osigurati čak i stratešku prednost, a dostatno dugo strateški paritet sa SAD-om. Što će biti kasnije iz ove je perspektive teško, a za sada i bespredmetno razmatrati, jer će razvoj stanja po toj problematici ovisiti o nizu drugih bitnih elemenata (geo)političke, gospodarske, znanstveno-tehničke i druge prirode.

(Video) Atomic Annie – američki atomski top

 

Komentari

komentar

You may also like