(Video) Rusija počela isporuke Saudijskoj Arabiji višecjevnih lansera TOS-1A

Rusija je počela s isporukama Saudijskoj Arabiji raketnih sustava TOS-1A, a Rijad je već dobio prve količine tih borbenih vozila.

U Rusiji se razrađuje nova verzija tog oružja. Promijenit će se ne samo vozilo, već i bojne karakteristike straljiva. Taj je sustav ušao u naoružanje ruske vojske 2001.g., a modernizirana verzija s automatskim sustavom navođenja uvedena je u sustav ruskih oružanih snaga 2018.g.

Inače, TOS-1A (rus. TOC-1A “Солнцепек”, engl. TOS-1A Solntsepek Rocket Launch System) je posljednja inačica sovjetskog originalnog teškog raketnog sustava TOS-1 „Buratino“. Lanser BM-1, koji je postavljen na tijelo tenka T-72, koristi dulje 220 mm rakete. Broj lansirnih cijevi je smanjen s 30 na 24. Nove lansirne cijevi su u usporedbi s onima na originalnoj inačici duže. Maksimalan domet je povećan na 6 tisuća metara. Ovaj raketni lanser puni novo TZM-T vozilo za opskrbu. Nosi dvije grupe po 12 raketa između kojih je montiran kran. Vozilo za opskrbu također nosi i 400 litara benzina za nadopunu lansirnog vozila.

Ovo moćno oružje, velike vatrene moći, sudjelovao je u ratu u Siriji.

Rusija i Saudijska Arabija potpisale su sporazum o kupnji ruskog oružja tijekom posjeta saudijskog kralja Salmana bin Abdelaziza al-Sauda Moskvi 2017.g. U memorandumu su također  spominjane ruske isporuke Rijadu raketnih sustava „Kornet-EM“, minobacača AGS-30, ali i proturaketnih i protuzračnih sustava S-400. Navodno je Rijad nezadovoljan američkim PRO sustavima „Patriot“ vezano uz raketne napade jemenskih šijtskih pobunjenika – huta na saudijski teritorij.

Prije toga Rusija je sustave TOS-1A isporučila Iraku.





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like