(Video) Rusija počela proizvodnju S-400 za Tursku, Kongres prijeti Ankari obustavom isporuka zrakoplova F-35

Rusija je počela proizvodnju protuzračnog i proturaketnog sustava S-400 za Tursku, izjavio je 25. travnja predsjednik „Rosoboronexporta“ Aleksandar Miheev.

„Mi smo počeli s izvršavanjem ugovora“, kazao je Miheev u intervjuu za RIA Novosti. Radi se o proizvodnji sustava S-400, koja će se odvijati po precizno utvrđenim etapama.

Rusija i Turska su u prosincu 2017.g. potpisale kreditni sporazum o isporuci S-400. Ankara će kupiti dvije baterije toga sustava za potrebe svoje vojske. Dvije su se strane dogovorile i o razmatranju njihove moguće proizvodnje u Turskoj.

Međutim, američki Kongres može zaustaviti isporuke Turskoj američkih lovačkih zrakoplova F-35, kao odgovor na njezinu kupnju ruskih S-400, izjavio je  predsjednik odbora za vanjske poslove turskog parlamenta Volkan Bozkir.

Grupa američkih senatora iz Demokratske stranke obratila se State Departmentu s traženjem pojašnjenja o tome, nije li nužno uvesti sankcije protiv Turske zbog kupovine ruskog sustava S-400.

„SAD pridaju veliku važnost temi S-400. U Kongresu se osjeća želja za povezivanjem S-400 s prodajom F-35… Senatori to još otvoreno ne govore, ali u razgovoru s njihovim savjetnicima takav je signal već dobiven. S-400 i F-35- sasvim su različite teme. SAD prijete indirektno…“, izjavio je Volkan Bozkir nakon posjeta SAD-u.





Turska je spremna razmotriti američke prijedloge o isporuci njihovog sustava PRO Patriot. „Ovog tjedna u Tursku će doći američka delegacija, koja će iznijeti prijedloge o sustavu Patriot. Neka dođu, mi ćemo ih pogledati i ocijeniti. Ali s obzirom kako mi ustrajavamo na jamstvima Kongresa o predaji tehnologije (njihove proizvodnje, op. GN), do sada nismo mogli potpisati sporazum o Patriotu. Ukoliko američka vlada može dati takav prijedlog s prihvatljivom cijenom, Turska će ga razmotriti“, zaključio je Bozkir.

Podsjećamo: tijekom nedavnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj, na susretu s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, između ostalog, razgovaralo se i o isporuci sustava S-400, a Putin je nakon razgovora osobno izjavio kako su se dvije strane usuglasile i oko cijene njihove isporuke.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like