(Video) Rusija počela s izgradnjom najsnažnijeg atomskog ledolomca na svijetu

Rusija ima samo dva saveznika – svoju armiju i svoju mornaricu. Car Aleksandar III.

Ruska državna tvrtka Rosatom objavila je 6. srpnja 2020. godine kako je počela s izgradnjom najnovijeg dodatka svojoj Arktičkoj floti. Naime, kako prenose RIA Novosti, radi se o ledolomcu Rossiya, prvom ledolomcu novog projekta „Lider“, čija se izgradnja odvija na brodogradilištu Zvezda, koje se nalazi na dalekom istoku Rusije, u Primorskom kraju. Prema izjavi Rosatoma, radi se o „najsnažnijem atomskom ledolomcu na svijetu“.

U skladu s potpisanim ugovorom između Rosatomflota i gore spomenutog brodogradilišta, ovaj ledolomac trebao bi stupiti u službu do 2027. godine.Generalni direktor Rosatomflota Mustafa Kaška izjavio je kako se radi o neusporedivom plovilu i jedinstvenom atomskom ledolomcu izvanrednih tehničkih karakteristika, „koje mu omogućuju da osigura cjelogodišnju plovidbu u istočnom dijelu Arktika“.

Parametri ledolomca Rossiya su uistinu impresivni. Sa snagom od 120 MW, brzinom od 22 čvora na otvorenoj vodi, duljinom od 209 i širinom od 47, 7m, istisninom od skoro 70 tisuća tona te sposobnošću da lomi led do 4 metra debljine, Rossiya će, jednom kada bude završena, biti kruna ruske Arktičke flote. Nadalje, ulaganje u ovaj projekt pokazuje rusku spremnost za održavanje svoje  nadmoći na Arktiku, području od iznimne geopolitičke i gospodarske važnosti.

 





Komentari

komentar

You may also like