Video: Rusija provela novi uspješan test hiperzvučne krstareće rakete Cirkon

Rusija je uspješno provela novo pokusno lansiranje hiperzvučne krstareće rakete Cirkon, priopćilo je u subotu ministarstvo obrane u vrijeme dok Moskva intenzivira ofenzivu u Ukrajini.

Projektil je ispaljen iz Barentsovog mora i pogodio je tisuću kilometara udaljenu metu u Bijelom moru, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, prenosi Interfax. Video ispaljivanja je na dnu članka.

Raketa “3M22 Circon” je protubrodski projektil s nosivosti bojeve glave od 300 do 400 kg (konvencionalne i nuklearne). Domet je nešto veći od 1000 km, a brzina do čak 11 000 km/H (Mach 9). Zasad je testirana s podmornica i brodova, a razvija se verzija koja će se moć lansirati s kopna.

Predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sustava naoružanja bez premca. Hiperzvučno  oružje može se kretati devet puta većom brzinom od zvuka, a Rusija je prošle godine već provela probna lansiranja Cirkona s ratnih brodova i podmornica.

Prošlog je mjeseca probno lansirala novu interkontinentalnu raketu Sarmat sposobnu za nuklearni napad, koja može nositi 10 ili više bojevih glava i pogoditi Sjedinjene Države.

 





Komentari

komentar

You may also like