(Video) Ruska vojska najavila stavljanje interkontinentalne balističke rakete Sarmat na borbenu dužnost

Foto: militaryarms.ru

Interkontinentalna balistička raketa Sarmat stupit će na borbenu dužnost ruskih Strateških raketnih snaga 2022. godine, izjavo je njihov zapovjednik  general-bojnik Sergej Karakaev u intervjuu za specijalizirani vojni medij Krasnaja zvezda (info: RIA).

Ruski zamjenik ministra obrane Aleksej Krivoručko rekao je u veljači ove godine da će se to dogoditi 2021. g.

“Trenutno industrijske tvrtke nastavljaju pripreme za državna letna ispitivanja raketnog sustava Sarmat. Već danas je pokrenut rad u raketnoj formaciji Uzhur za pripremu glavne raketne pukovnije za preoružavanje. Postavljanje u borbenu pripravnost planira se 2022. godine”, rekao je Karakaev.

Testna lansiranja već su završena na kosmodromu Plesetsk . Sarmat se razvija u Centru Makeyev, a oružje se planira proizvoditi u “Krasmashu“.

Sarmat (RS-28) zamijenit će najtežu svjetsku raketu Voevoda (prema NATO-ovoj klasifikaciji – Satan, RS-20V), proizvedenu još u SSSR-u. Razvojni rad na novom projektu počeo je 2011. godine. Raketa će biti u mogućnosti napadati ciljeve i preko Sjevernog i Južnog pola, svladavajući sve trenutačno najmodernije sustave raketne obrane u svijetu.





Na forumu Army-2019 prvi su put otkrivene glavne taktičko-tehničke karakteristike najnovije ruske balističke rakete. Domet joj je 18 tisuća kilometara, težina prilikom lansiranja – 208,1 tona, težina nosivosti – više od deset tona, težina goriva – 178 tona, duljina rakete – 35,5 metara, promjer – tri metra, tip bojne glave – višestruka bojna glava s blokovima individualnog navođenja.

Raketa ima golemu razornu moć. Još 2016. g. britanski Mirror je za nju pisao, da će jedna ta raketa moći uništiti teritorij veličine Teksasa ili Francuske.

Spomenuti ruski general Sergej Karakaev izjavio je danas kako je u 2020. udio modernog raketnog oružja u  Strateškim raketnim snagama povećan na 81%, a novi sustavi bit će razvijeni u bliskoj budućnosti.





Trenutačno se u borbenom sastavu tih snaga, između ostalog, nalaze i stacionarni raketni sustavi (podzemnog baziranja) Avangard, Voevoda, Stilet, Topol-M i Yars“. Mobilna grupacija uključuje pokretne zemaljske raketne sustave Topol, Topol-M i Yars.

Industrijske tvrtke prema utvrđenom programu isporučuju elemente novih raketnih sustava, prije svega sustave Yars u stacionarnoj i mobilnoj verziji te sustave Avangard. Godišnje isporučuju 20-ak lansera i sustava koji ih podržavaju.  Ukupno je riječ o 20-ak lansera i sustava koji ih podržavaju godišnje ”, rekao je Karakaev.

Što se tiče sigurnosti zapovjednih mjesta Strateških raketnih snaga, Karakaev tvrdi da su „te utvrde stalno čuvane i pouzdano zaštićene“.

 

 

Komentari

komentar

You may also like