(Video) Ruska vojska testirala novu proturaketu za zaštitu Moskve

Ruska vojska uspješno je testirala novu moderniziranu raketu sustava proturaketne zaštite s poligona Sari-Shagan u Kazahstanu, objavili su u ponedjeljak ruski mediji. Raketa je uspješno uništila zadani cilj u naznačenom vremenu, izvjestio je zamjenik zapovjednika PRO i PZO zračnih snaga ruske vojske general-bojnik Andrey Prihodko. Prošlo lansiranje izvršeno je u veljači ove godine.

Ruski sustav proturaketne obrane (PRO) ukomponiran je u ruske Zračno-svemirske snage. On štiti Moskvu i središnju industrijsku zonu zemlje od napada iz zraka, a pomaže sustavima upozorenja o raketnim napadima i nadzoru svemirskog prostora.

Trenutačno, u obrani ruskog glavnog grada glavnu ulogu ima proturaketni sustav A-135, čija je razrada počela 1971.g., a prva testiranja obavljena su 1979. godine. A-135 se sastoji od radarske postaje „Don-2N“ stacionirane u Sofrinu, blizu Moskve, zapovjednog središta 5K80 u Puškinu i nekoliko raketnih sustava osnaženih proturaketama kratkog dometa 53T6.

U 2014.g. počela su testiranja proturaketa novog sustava A-235, namjenjenog za obranu Moskve i industrijskog središta zemlje od nuklearnog napada. Njega proizvodi ruski koncern Almaz-Antey, a koristit će se uz snažni radar Don 2NP/5N20P.

U siječnju 2017. godine ruske zračne snage su priopćile kako će tijekom iduće 2-3 godine trajati testiranja nove proturakete kratkog dometa, a broj testiranja na poligonu u Kazahstanu povećat će se za nekoliko puta. Ruski vojni stručnjaci smatraju kako njihovim sredstvima presretanja raketa nema ravnih u svijetu.
 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like