(Video) Ruski i kineski brodovi prvi put izvode zajedničko patroliranje Tihim oceanom

U našoj jučerašnjoj analizi, s priličnom dozom skepse govorili smo o navodnom ne htjenju Rusije i Kine za stvaranjem vojnog savezništva temeljem njihovih političkih stavova prema kojima se oboje zemlje protive novoj blokovskoj podjeli svijeta i prema kojima one teže otvorenosti i suradnji sa svima na ravnopravnoj osnovi i uzajamnoj koristi (pogledaj poveznicu).

Naravno, novi globalni geopolitički uvjeti neće ostaviti previše mogućnosti za takve želje dvaju azijskih divova i susjeda, pa je već svima (a i njima) jasno kako rusko-kineska politička i vojna suradnja, kako je god nazivali – strateško partnerstvo, bilateralna suradnja ili nekako treće – u svojoj biti ne može biti ništa drugo nego klasično savezništvo, jer nasuprot sebe imaju zajedničkog suparnika (SAD) koji u svojim doktrinama otvoreno pozicionira Rusiju i Kinu kao glavne suparnike i prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti i interesima.

Da je to tako svjedoči i današnja vijest, koju je maloprije objavila ruska agencija RIA Novosti, i prema kojoj su, po prvi put u povijesti ruski i kineski vojni brodovi izvršili zajedničko patroliranje Tihim oceanom.

Podsjećamo, 10 vojnih brodova dviju zemalja 18. listopada zajednički su prošli kroz Sangarski tjesnac (Tsugaru) između japanskih otoka Honshu i Hokkaido, a već u četvrtak, 21. listopada, prošli su akvatorijem između japanskih otoka Sumisujima i Torishima, smještenih u Tihom oceanu južno od Honshua, glavnog japanskog otoka, pri čemu su istodobno letjela i dva palubna helikoptera ruskih i kineskih zračnih snaga, a u zrak su zbog toga bili podignuti i japanski lovački zrakoplovi za praćenje stanja.

Naravno, brodovi ruske i kineske flote imali su mogućnost proći u otvorene vode Tihog oceana i na manje provokativan način od prolaska između japanskih otoka. Vjerojatno to nisu učinili zbog identičnih aktivnosti američkih brodova pri prolasku Tajvanskim tjesnacem i činjenice kako ih upravo Tokio od nedavno u tome javno podupire. Osim toga novi japanski premijer je nakon nedavnog stupanja na dužnost dao niz po Moskvu provokativnih izjava vezano uz pitanje Južnih Kurila, pa je i ovo, vjerojatno, svojevrsni odgovor Moskve što misli o stavovima nove japanske vlade.

Ali glavni razlog zajedničkog rusko-kineskog pomorskog patroliranja Tihim oceanom, koje se završava danas i tijekom kojeg su njihovi brodovi ukupno prošli 1700 morskih milja, sasvim sigurno je činjenica o uspostavi novog vojnog saveza u Indo-pacifičkoj regiji – nedavno ustrojenog trojnog pakta AUKUS između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, otvorenih protukineskih ambicija, ali sasvim sigurno i proturuskih s obzirom na rusko prebacivanje težišta svojih interesa sa smjera zapada, gdje su potpuno blokirani od strane sinkronizirane politike NATO saveza pod patronatom Washingtona i EU, na Istok – koji postaje središte velike globalne geopolitičke borbe glavnih svjetskih velesila.
Naravno, i izjava ruskog Ministarstva obrane o zajedničkom pomorskom patroliranju s Kinezima po svojoj se patetici uopće ne razlikuje od izjava takve vrste od strane Pentagona. Tako rusko MO s tim u svezi danas kaže slijedeće:

„Zadaće patroliranja su demonstracija državnih zastava Rusije i Kine, održavanje mira i stabilnosti u Azijsko-Tihooceanskoj regiji, a također zaštita objekata za pomorsku ekonomsku djelatnost dviju država (Rusije i Kine).“

Video, kojeg je objavilo rusko MO o zajedničkom rusko-kineskom patroliranju tihooceanskim vodama možete pogledati ovdje.

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like