(Video) Rusko-francuska inicijativa: u Siriju stiglo 50 tona humanitarne pomoći

Stanje u Siriji mijenja se i u vojnom i u političkom smislu. Upravo su u tijeku završne operacije sirijske vojske za oslobođenje juga zemlje i pogranične zone s Izraelom i Jordanom, a paralelno se odvijaju političke pripreme za početak konačnih pregovora o budućem unutarnjem ustroju te, građanskim ratom već više od šest godina razdirane zemlje.

Potvrda toga je i rusko-francuska inicijativa o dostavi 50 tona humanitarne pomoći toj zemlji, usprkos dosada važećoj američkoj političkoj odluci o zabrani dostave humanitarne pomoći dijelovima Sirije pod nadzorom predsjednika Bashara Assada, dok je god on na čelu te države. Spomenuta humanitarna pomoć u Siriju je dopremljena u noći 20./21. srpnja ruskim vojnim transportnim zrakoplovom An-124 „Ruslan“ iz Francuske, u rusku zračnu bazu Hmeimim u Siriji.

Dostavljena je medicinska pomoć i oprema, kao i najnužniji proizvodi za stanovništvo. Francusko MVP u ponedjeljak je priopćilo kako je ta zajednička akcija provedena u okviru francusko-ruskih pregovora u Sankt Peterburgu 24. svibnja, s ciljem odgovora na potrebe civilnog stanovništva u Istočnoj Guti. Ruski Kremlj izdao je priopćenje o telefonskom razgovoru predsjednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Emmanuela Macrona, obavljenog 21. srpnja, tijekom kojeg su dvojica državnika razgovarali o humanitarnim aspektima sirijskog riješenja sukoba, između ostalog i realizaciji zajedničke inicijative o pružanju pomoći stanovnicima Istočne Gute.

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like