(Video) Rusko MO objavilo prvi video realnog (a ne animiranog) lansiranja nadzvučne rakete „Avangard“. Počinje serijska proizvodnja

Rusko Ministarstvo obrane u četvrtak, 19. srpnja, objavilo je video prvog stvarnog, a ne animiranog lansiranja nadzvučne rakete „Avangard“, čije je postojanje objavio ruski predsjednik Vladimir Putin u ožujku ove godine u obraćanju zastupnicima ruskog parlamenta, novinarima i javnosti. MO je objavilo kako je završena razrada sustava nadzvučnih bojevih blokova „Avangard“, izgrađenih u okviru jačanja ruske vojne sigurnosti.Osnaženi su novim krilatim (krstarećim) bojevim blokom, a vojno-industrijski kompleks je počeo serijsku proizvodnju te nadzvučne rakete, navedeno je u priopćenju.

Naglašeno je kako se let krilatog bojevog bloka odvija na visini od nekoliko desetaka kilometara u gustim slojevima atmosfere, za razliku od tradicionalnih bojevih blokova interkontinentalnih balističkih raketa koje lete po balističkoj (unaprijed određenoj) putanji. Maksimalna brzina rakete „Avangard“ nadvisuje brzinu zvuka za čak više od 20 puta (>20 Macha), a nemogućnost predviđanja putanje leta postiže se sposobnošću manevriranja i zaobilaženja zona djelovanja najmodernijih postojećih sustava proturaketne obrane (PRO).

U utorak je bilo objavljeno kako je nadzvučni raketni sustav „Avangard“ dobio korpus sačinjen od specijalnog titana.

Paralelno s početkom serijske proizvodnje počela je priprema za uvođenje u eksploataciju. „U proizvodnom odjelu zone Dombarovske postrojbe Raketne vojske za posebne namjene završava se priprema infrastrukturnih objekata za eksploataciju sustava „Avangard“ i provodi se provjera njegovih bojevih i eksploatacijskih karakteristika, što osigurava uvođenje sustava u naoružanje“, izjavio je zamjenik zapovjednika Raketne vojske za posebne namjene general-bojnik Sergey Poroskun.

Ruski potpredsjednik vlade Yuri Borisov već je ranije priopćio kako je MO potpisalo ugovor o serijskoj proizvodnji prvih kompleta raketnog sustava „Avangard“.

U lipnju je ruski predsjednik Putin ovaj moderni sustav nazvao „apsolutnim oružjem“, kojem u dogledno vrijeme neće biti identičnog suparnika. Također je izjavio, kako je Moskva s njegovom razradom počela kao odgovor na američko jednostrano povlačenje iz sporazuma o proturaketnoj obrani (početkom 2000.-ih godina, op. GN).




 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like