(Video): SAD izrađuje novu nuklearnu bojevu glavu male snage u svrhu odvraćanja Rusije

Britanski The Guardian piše, kako američka vlada namjerava smanjiti ograničenja za korištenje atomskog oružja i da izrađuje novu atomsku bojevu glavu male snage. Medij se poziva na bivšeg starijeg direktora Vijeća nacionalne sigurnosti za nadzor nad naoružanjem Jona Volfsthala.

Prema njegovim riječima, suglasno pripremi Pentagona za novu nuklearnu politiku, takvim bojevim glavama trebale bi se osnažiti modificirane balističke rakete podvodnog baziranja Trident D5. Volfsthal je naglasio, kako su ti američki potezi usmjereni na odvraćanje Rusije od primjene atomskih bojevih glava taktičke namjene u slučaju sukoba u Istočnoj Europi. Pri tom je kazao, kako je američka politika u toj sferi postala više vojnička u usporedbi sa smjerom politike prethodne Obamine administracije.

„Suglasno onom što su mi rekli ljudi koji su to napisali, ono što su oni željeli dobiti, je poslati jasnu upozoravajuću poruku Rusima, Sjevernokorejcima i Kinezima. Koristeći dobar, suzdržani ali snažan govor, jasno se daje na znanje kako će bilo koji pokušaj Rusije ili Sjeverne Koreje za korištenje atomskog oružja imati velike posljedice za njih“, kazao je Wolfhstal. Također je izjavio, kako je Pentagon proširio uvjete pri kojima SAD može izvršiti nuklearni napad na protivnika. Tu se misli na odgovor na nenuklearni napad, koji za posljedice ima veliki broj žrtava, ili odgovor na napad na objekte važne za stanovništvo i upravljanje i nadzor nad atomskim oružjem.

Prema njegovim riječima, dokument o ovome službeno će biti objavljen krajem siječnja.

Britanski medij navodi kako su pobornici nadzora nad naoružanjem izrazili zabrinutost u svezi američkih planova izradbe nove bojeve glave. To će, prema njihovom mišljenju, povećati vjerojatnost uporabe atomskog oružja u vrijeme vojnih aktivnosti.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like