(Video) SAD namjeravaju obnoviti odavno zaboravljene atomske pokuse

Nešto stariji ljudi mogu se još itekako dobro sjetiti zastrašujućih prizora s malih ekrana, koji su prikazivali divovske „atomske gljive“, nastale kao posljedica vršenja nuklearnih pokusa diljem nenaseljenih područja Zemlje od strane svjetskih nuklearnih sila.

A upravo se, barem kako se sada čini, opet stvaraju preduvjeti za te iste pokuse, čije je djelovanje na prirodu sasvim sigurno destruktivno i razarajuće bili oni nadzemni ili podzemni, i koje baš zato nema nikakvoga smisla niti opravdanja kada je o bilo kojim njihovim „plemenitim“ ciljevima i svrhama riječ.

Naime, iako je još uvijek na snazi međunarodni moratorij iz 1992. g. o zabrani izvođenja nuklearnih testiranja, čini se kako tome dolazi kraj.

Prema navodima američkog portala The Hill, Republikanska stranka počela je s lobiranjem za obnovu nuklearnih testiranja od strane američke vojske. Senatski Odbor za oružane snage odobrio je dodjelu 10 milijuna dolara za iduću proračunsku godinu, za realizaciju toga projekta. Tekst samoga dokumenta javnosti je još nedostupan, ali ga je Senat obećao obznaniti tijekom idućih dana.

Uvođenje izmjene toga tipa u obrambeni proračun SAD-a predložio je senator republikanac Tom Cotton.





The Hill navodi kako je taj prijedlog u spomenutom senatskom Odboru usvojen sa svega jednim glasom viška: prihvatilo ga je 14 republikanskih senatora, a odbilo 13 demokratskih. Kao svoj protuodgovor, poražena je strana dostavila svoj zakonski prijedlog o potpunoj zabrani provođenja novih nuklearnih pokusa. Početkom lipnja demokrati su u Pentagon uputili pismo u kojemu su ideju o novim nuklearnim istraživanjima nazvali „nerazumnom“.

Povod za spomenute političke bitke bila je rasprava unutar američkog establišmenta o atomskim pokusima. iz svibnja ove godine. Ona je pokrenuta zbog tvrdnji Bijele kuće o tome da Rusija i Kina testiraju svoje nuklearno naoružanje, a što je službena Moskva odmah demantirala kao izmišljotinu. Štoviše, glasnogovornica ruskog MVP Marija Zaharova, 28. svibnja izjavila je kako „Rusija ne namjerava obnoviti atomske pokuse sukladno moratoriju iz 1992.g., sve dok taj moratorij dobrosavjesno provode druge nuklearne države – sudionice Sporazuma o neširenju atomskog oružja“.

Podsjećamo: SAD su posljednji nuklearni pokus izvršile 1992.g., nakon čega su se takva oružja testirala isključivo kroz kompjutorske simulacije.





 

Komentari

komentar

You may also like