(Video) SAD – novo oružje i staro nasilje

Foto: national defence magazin

Dva lica Amerike, ovih se dana susreću. Uspješni nastup nove svemirske tehnologije zasnovane na privatnom poduzetništvu, popračen najavom američkog predsjednika Donalda Trumpa o novom čudesnom američkom svemirskom oružju, uspješne probe laserskog oružja budućnosti i istovremeno gušenje u unutarnjem nasilju. Dvije slike najmoćnije države svijeta, dvije Amerike ili možda ipak samo dva lica iste medalje. Bez nasilja i oružja Amerika ne bi bila to što je. Činjenica je da je gotovo svako novo oružje moderne povijesti začeto i stavljeno u masovnu  serijsku proizvodnju upravo u SAD-u, od glasovite strojnice „Maxim“ i topova sustava Gatling do atomske bombe.

Drugo lice nasiljem i oružjem opsjednute Amerike, spletom okolnosti odvija se ovih dana na Pacifiku istovremeno s unutarnjim nasiljem, kao svojevrsni bizarni susret budućnosti i ostataka nasilne prošlosti.

Dok američki gradovi gore u primitivnom nasilju s oružjem iz prošlog stoljeća, američka mornarica nedaleko od Havaja uspješno obavlja testiranje novog laserskog oružja. Testiranje je započeto 16. svibnja kada je desantni brod američke ratne mornarice USS Portland (LPD 27) klase San Antonio laserskom zrakom uspješno  srušio bespilotnu letjelicu.

Nastavak je to upornog razvoja započetog još 60.-ih godina prošlog stoljeća. Laserski oružani sustavi koji se testiraju imaju sve veću snagu i sve veću mogućnost uništenja ciljeva.

Kako je napredak spor, ali kontinuiran i uporan, vidljivo je iz činjenice da je još 2014. godine prototip prvog laserskog oružja na svijetu – američki LaWS (Laser Weapons System), vrijedan 40 milijuna dolara, uspješno prošao prve terenske testove u Perzijskom zaljevu. Oružje je u kolovozu te godine instalirano radi testiranja na pramčani dio amfibijskog transportnog broda USS “Ponce“, koji je upučen u Perzijski zaljev, gdje je 5. flota osiguravala  slobodni pomorski promet  kroz tjesnac Hormuz, kroz koji prolazi petina svjetskog prometa naftom, nakon višestrukih iranskih prijetnji njegovim zatvaranjem.
Laserski top snage 30 kw, upravljan radarom s klasičnog topničkog sustava „Vulkan Phalan“ pokazao se već tada u realnim operativnim uvjetima (kiša, magla, morska prašina) sposoban svojom laserskom zrakom uništiti male brze brodove ili ciljeve u zraku – zrakoplove, bespilotne letjelice ili protubrodske rakete. Oružje ima dva moda djelovanja – upozoravajući, u vidu snažnog bljeska, i uništavajući. Za razliku od topničkih sustava gdje je potrebno ispaliti stotine metaka da bi se uništio jedan pokretni cilj, poglavito u zraku, laserska zraka putuje do cilja brzinom svjetlosti potpuno pravocrtno, pa nisu potrebne nikakve popravke crte gađanja radi balističke putanje zrna ili kretanja cilja. Domet je i danas ostao tajna, a procjenjuje se na oko dva kilometra. Slijedeći  cilj je stvoriti  lasersko oružje snage 1 mw puno veće uništavajuće razorne moći i dometa.

LaWS je u razvoju tada bio više od 7 godina, rušio je bespilotne letjelice na testovima u kontroliranim uvjetima, a testovi u Perzijskom zaljevu bile su prve potvrde njegove učinkovitosti u stvarnim uvjetima dugotrajnog boravka na moru.

Laserski sustav, testiran u svibnju kod Havaja, nastavak je razvoja. Prema procjeni Međunarodnog instituta za strateške studije imao je snagu od 150kw za razliku od onoga iz 2014. godine koji je bio ograničen na 30kw snage.

Oružje testirano na USS Portlandu zapravo je demonstrator laserskog oružja koji je razvio „Office of Naval Research“ i „Northrup Grumman“, a integracija s brodskim sustavima upravljanja vatrom obavljena je pod vodstvom „Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division“.

Američka mornarica razvija više vrsta oružja s usmjerenom energijom koji se svi zajedno nazivaju „Directed Energy Weapons“ ili skraćeno DEW, uključujući lasere. DEW su definirani kao oružni sustavi  sposobni  izvršiti pretvorbu kemijske ili električne energije u energiju usmjerenog zračenja koje pogađa odabrani cilj, fizički ga uništava ili otklanja njegovu sposobnost nanošenja štete.

U kategoriju DEW oružja budućnosti, pored laserskog, ubrajaju se i oružja koja emitiraju snažni elektromagnetski impuls koji ne može fizički uništititi protivnički zrakoplov, bespilotnu letjelicu ili protubrodsku raketu, ali može razoriti njihov elektronički sustav i potpuno ih izbaciti iz uporabe.
Laserska oružja još uvijek su ograničena potrebom velikog izvora električne energije, pa se za sada testni sustavi kao tehnološki demonstratori mogu ugrađivati samo na velike ratne brodove kao što su amfibijski desatni brodovi američke mornarice. Stoga se, usporedno, intezivno rado ne samo  na povećanju snage laserskih sustava nego i na minijaturizaciji izvora energije.

Pored SAD-a, koje prema svim procjenama za sada vode u utrci razvoja laserskog i ostalog DEW oružja,  i ostale vojno i tehnološki sposobne države razvijaju svoje istraživačke programe.Tako  i Velika Britanija u okviru svoga programa razvoja oružja usmjerenog zračenja  ulaže oko 130 milijuna funti u razvoj tehnoloških demonstratora DEW oružja uključujući i laserskih topova. Procjenjuje se da će prvi primjerci u fazu testiranja na brodovima britanske ratne mornarice  biti uključeni do 2023. godine. Britanski demonstrator laserskog oružja, nazvan „Dragonfire“ razvija konzorcij u čijem sastavu su vojno-industrijski divovi kao što su „Leonardo“, „BAE Systems“, „QineriQ“ i MDBA.

Norveški proizvođač oružja „Nammo“ također je uključen u razvijanje demonstratora laserskih oružanih sustava. Projekt vrijedan 2,8 milijuna funti zajednički financiraju korporacija „Nammo“ i norveško Ministrastvo obrane.

Na razvoju laserskog oružja intezivno rade sve velike sile s manje ili više uspjeha. Laserski top kojega ne treba neprestano hraniti novim granatama sve je bliži svojoj operativnoj promociji i uvođenjem u naoružanju suvremenih vojski.

Oružja budućnosti koja se diljem svijeta testiraju iscrtavaju sliku svijeta u kojem se ogromna sredstva ulažu u razvoj sofisticiranih sustava ubijanja u cilju globalnog nadmetanja vodećih svjetskih sila dok se istovremeno na ulicama njihovih gradova tuku građani međusobno i s policijom i vojskom nimalo sofisticiranim pajserima i molotovljevim koktelima.

Amerika, kao predvodnik tehnološkog razvoja, ovih dana usporedno testira nove plodove svojih  znanstvenih  i tehnoloških  potencijala, ali i svoje socijalne sposobnosti prevladavanja starog nasilja i starih podjela.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like