(Video) SAD odobrile prodaju 105 zrakoplova F-35 Japanu

Ako išta, Trumpova administracija, od svoga dolaska na vlast, uspješno plasira suvremene vojne proizvode američkog vojno-industrijskog kompleksa svojim saveznicima i partnerima diljem svijeta. Za to se znalački koristi političko-diplomatskim sredstvima, kao i permanentnim podizanjem geopolitičkih napetosti u njihovu okružju, zbog kojih se, onda, takva kupoprodaja najlakše i opravdava s obzirom da se radi o golemim financijskim iznosima koji su u igri. O tome je do sada bilo puno primjera, poput prodaje oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti preko 100 milijardi dolara u idućih desetak godina, Južnoj Koreji, Tajvanu (što izaziva veliko protivljenje Pekinga), istočnim članicama EU i td. A potvrda uspješnosti takve politike stiže i danas.

Naime, Sjedinjene Države odobrile su prodaju Japanu 105 višenamjenskih lovaca 5. generacije F-35 za iznos od 23 milijarde dolara, izvijestio je američki Pentagon.

Prethodno je Japan ugovorom zatražio isporuke 63 komada modificiranog F-35A, 42 zrakoplova s vertikalnim uzlijetanjem F-35B i 110 motora F135.

Američki State Department, koji u takvim slučajevima daje svoje mišljenje, zaključio je kako je spomenuti ugovor u skladu s interesima SAD-a, jer se radi o pomoći velikom američkom savezniku – Japanu.

Japansko vojno zrakoplovstvo namjerava američkim F-35 zamjeniti zastarjele zrakoplove F-4 Phantom.
 

 

Komentari

komentar

You may also like