(Video) SAD pojasnile zašto Rusija šuti o svom PRO sustavu S-500

U svijetu oružja, posebno onog raketnog i proturaketnog, pozornost vojnih analitičara i specijaliziranih medija (tako (i prije svega) i onih američkih), već duže vrijeme izazivaju ruski PRO i PZO sustavi S-400 zbog njihovog tržišnog uspjeha i konkurentnosti. Nekako u pozadini toga ostaje ranije dugo najavljivana operacionalizacija proizvodnje i razmještaj ruskih sustava S-500 „Prometey“ u sastav njezinih oružanih snaga. Što je po srijedi, piše američki medij The National Interest.

Rusija smišljeno ne kreće u masovnu proizvodnju i razmještaj PRO sustava S-500 „Prometey“, kako ne bi naštetila „reklami“ sustava S-400 „Triumf“. Ne radi se tu ni o kakvim tehničkim problemima, već se Moskvi ne žuri skretati od uspjeha povezanih s „ekonomskim zamislima“. „Jednostavno postoji zabrinutost, da puštanje S-500 ne našteti izvoznom uspjehu S-400“, tvrdi američki medij. Prema njegovim informacijama, domet raketa sustava S-500 iznosi 600 kilometara, što je 200 kilometara više nego u S-400. Osim toga, „Prometey“ je sposoban istovremeno registrirati i uništiti do deset bojevih glava.

The National Interest još je u ljeto 2018.g. izvijestio o ruskom testiranju sustava S-500 „Prometey“, koje je pokazalo njegove jedinstvene mogućnosti: uništenje ciljeva na udaljenosti 480 kilometara, što je 80 kilometara više nego što može bilo koji drugi takav sustav. Osim toga, može uništiti cilj na visini do 200 kilometara. https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/russias-s-500-air-defense-system-f-35-f-22-or-b-1-bomber-26216?nopaging=1

S-500 koristi nekoliko vrsta raketa, ovisno o dometu koji trebaju dosegnuti i vrsti cilja. Zbog njegovih su ga svojstava i SAD priznale „jedinstvenim“. Njegova temeljna zadaća je borba s balističkim raketama srednjeg dometa.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like