(Video) SAD testirale interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III

Američka vojska izvršila je novo redovito testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, a prijenos lansiranja mogao se pratiti na službenom sajtu Pentagona.

Lansiranje rakete bez bojeve glave izvršeno je u bazi američkih zračnih snaga Vandenberg (Vandenberg Air Force Base), u Kaliforniji, 5. veljače u 23:01 sati po zapadnoameričkom vremenu, i izvršeno je uspješno.

Podsjećamo: u ljeto prošle godine lansiranje rakete ovoga tipa završilo je neuspješno. Prema informacijama američkih zračnih snaga, u vrijeme starta lansiranja prijavljeni su problemi zbog kojih je aktiviran signal za njezio samouništenje. Naknadno je priopćeno kako je raketa morala biti uništena u vrijeme kada se približavala zadanom cilju u blizini atola Kwajalein, u zoni Maršalovih otoka u Tihom oceanu.

Prvo uspješno testiranje rakete Minuteman III u 2018. godini izvršeno je 26. travnja.
Trostupanjske interkontinentalne balističke rakete kopnenog baziranja „Minuteman“ prvotno su bile namjenjene za nuklearno sučeljavanje SAD-a sa SSSR-om u doba hladnog rata. Ona je sada jedina interkontinentalna balistička raketa kopnenog baziranja u američkim oružanim snagama. IBR Minuteman III u sastavu je američke vojske od 1970.g., a njezina proizvodnja obustavljena je 1978.g. Raketa može uništavati ciljeve u radijusu od 12 tisuća kilometara.

SAD raspolaže s 450 raketa Minuteman III i planirano je da u naoružanju te zemlje ostanu do 2020. godine.

(Video) SAD zaustavile testno lansiranje I.K.B. rakete Minuteman III

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like