(Video) SAD Ukrajini isporučuju protutenkovske sustave Javelin

Foto: nationalinterest.org/

SAD su pripremile novu vojnu isporuku, naznačenu Ukrajini, koja je već utovarena u transportni zrakoplov u zračnoj bazi Dover, u saveznoj državi Delaware, javljaju ukrajinski izvori. Prema priopćenju američkog veleposlanstva u Kijevu, Ukrajini će biti isporučeno oružje i oprema u vrijednosti od 60 milijuna dolara.

U okviru ove pošiljke, između ostaloga, nalaze se i američki suvremeni protutenkovski sustavi Javelin. Oružje se utovaruje u zrakoplov tvrtke Atlas Air Worldwide.

Pentagon tradicionalno izjavljuje kako SAD nastavljaju pružati pomoć Ukrajini u njezinoj želji za očuvanjem suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Podsjećamo: prošloga je tjedna objavljena vijest prema kojoj SAD Ukrajini namjervaju prodati 16 patrolnih brodova „Mark VI“ i oružje za njih, kao i drugu vojnu tehniku u vrijednosti od 600 milijuna dolara.  Iz Pentagonovih struktura javljeno je kako je State Department već dao dozvolu za izvršenje ugovora s Ukrajinom i sada se samo čeka odobrenje od strane Kongresa, koji se o tome mora izjasniti u roku od 30 dana, a što se u Pentagonu smatra samo službenom formalnošću. Pentagon tvrdi kako izvršenje ugovora odražava interese „vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD-a“, jer je Ukrajina američki partner koji omogućuje „političku stabilnost i ekonomski napredak u Europi“. Pritom navodi kako spomenuti ugovor „neće promijeniti temeljnu vojnu ravnotežu u regiji“.
 

Komentari

komentar

You may also like