(Video) SAD uložile gotovo milijardu dolara za razvoj nadzvučne rakete ARRW

Foto: defpost.com

Nakon što je Rusija nedavno prodemonstrirala let svojih nadzvučnih raketnih sustava „Avangard“, koje je već uvrstila u sastav svojih Raketnih vojski za strateške namjene i tako postala prva zemlja svijeta koja je potvrdila postojanje takvoga oružja u svom vojnom arsenalu, čini se kako su na redu i Sjedinjene Države. I dok se u slučaju Rusije radi o interkontinentalnom nadzvučnom raketnom sustavu, s kojim su Rusi nedavno upoznali i američke inspektore temeljem Sporazuma o strateškom nuklearnom naoružanju START-3 (vidi link), Pentagon trenutačno radi na izradbi taktičke nadzvučne rakete „zemlja-zrak“.

(Video) Rusi američkim inspektorima pokazali nadzvučne sustave „Avangard“

Naime, Pentagon je objavio kako je velika američka korporacija Lockheed Martin  polučila 988,8 milijuna dolara za razvoj nove rakete ARRW za potrebe američkih zračnih snaga. Radovi na njezinoj proizvodnji izvodit će se u Orlandu, država Kalifornija, a morali bi biti završeni do 31. prosinca 2022. godine. Spomenuta tvrtka u okviru ugovora mora završiti konstrukciju rakete, provesti njezina testiranja i pripremiti je za pokretanje serijske proizvodnje.

U lipnju ove godine američke zračne snage izvršile su uspješno testiranje prototipa nadzvučne rakete AGM-183A (ili ARRW), instalirane na vanjskom podnožju strateškog bombardera B-52 Stratofortress (pogledaj video ispod teksta). Radi se o taktičkoj nadzvučnoj raketi „zrak-zemlja“ koju Lockheed Martin razrađuje zajedno s drugim tvrtkama.





 

 





Komentari

komentar

You may also like