(Video) SAD uspješno testirale prototip nadzvučne rakete

Američki Pentagon u petak je izvijestio o uspješnom testiranju prototipa nadzvučne rakete, izvršenog 19. ožujka na havajskom otoku Kauai. Raketa je letjela 5 puta većom brzinom od brzine zvuka i dosegnula je svoj cilj, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva obrane, i dodaje, kako se nadaju da će te rakete biti raspoređene postrojbama američke vojske u idućih 5 godina.

Viceadmiral američkih oružanih snaga Johnny Wolfe, zadužen za razvoj novog oružja, izjavio je kako je američka vojska spremna za sljedeću fazu, prema razmještaju ofanzivnog arsenala. Ova će raketa biti namjenjena za potrebe kopnenih i pomorske snage američke vojske.

Pentagon je intenzivirao svoju aktivnost u izradi nadzvučnih raketa s obzirom, kako je i sam nedavno naveo, da Sjedinjene Države u tom segmentu vojnog naoružanja zaostaju za Rusijom i Kinom. Rusija je u prosincu prošle godine izvijestila o rasporedu prve nadzvučne rakete „Avangard“ u svojim oružanim snagama, koja je, navodno, testirana u postizanju brzine od 33 000 km/h. Radi se o interkontinentalnoj raketi koja može manevrirati s ciljem zaobilaženja protivničke proturaketne obrane. Nadzvučne rakete puno su brže od balističkih raketa s nuklearnim punjenjem, a još su brže od krstarećih raketa.

Kina je svoju prvu nadzvučnu raketu široj javnosti predočila na velikoj vojnoj paradi u listopadu prošle godine povodom 70. godišnjice osnivanja NR Kine, a radilo se o raketi DF-17.

Očito je kako tri vojne supersile aktivno kreću u novu utrku u naoružanju i da se u tu svrhu neće štedjeti sredstva.





 

Komentari

komentar





You may also like