(Video) SAD zabrinute novim ruskim oružjem koje može potopiti njihove gradove

Pomoćnik američkog državnog tajnika po pitanju međunarodne sigurnosti Christopher Ford izjavio je kako su SAD zabrinute ruskom proizvodnjom bespilotnih atomskih podmornica Poseidon. Washington je zabrinut kako će ih u slučaju vojnog sukoba Rusija primjenjivati i bez oslonca na pravne norme.  Također je izrazio zabrinutost da se podmornice Poseidon mogu koristiti i za potapanje američkih priobalnih gradova uz pomoć tzv. atomskog cunamija.

Zabrinutost izazivaju podmornice Poseidon, koje Rusija „prema svemu sudeći, namjerava naoružati višemegatonskim atomskim bojevim glavama i u ratno vrijeme poslati kroz ocean, kako bi radioaktivni cunami potopio priobalne gradove SAD-a“, izjavio je Ford.

Upozorio je kako Moskva na raspolaganju vjerojatno ima i sovjetsk sustav za nuklearno uzbunjivanje Perimetar, koji na Zapadu nazivaju „Mrtva ruka“.

Slika: ruska podmornica iz projekta 09852 Belgorod
Podsjećamo: kada je ruski predsjednik Vladimir Putin prije manje od dvije godine objavio vijest o postojanju najnovijeg i u svijetu jedinstvenog ruskog oružja, od kojih su neka razvijena na posve novim fizikalnim načelima (tada je neke od njih predstavio u animacijskom formatu, uključno i podmornicu-dron Poseidon) to je u zapadnim medijima izazvalo smijeh, a u vojnim krugovima nevjericu i stvar koja je svrstana u sferu ruske propagande. Međutim, stvari su se vrlo brzo promijenile i iz poruge i smijeha prešle u fazu zabrinutosti. Naime ruska vojska je većinu od Putina spomenutog oružja u međuvremenu ne samo javno demonstrirala, već neke od njih i stavila u svoj operativni sastav, poput nadzvučne rakete zrak-zemlja Kinzhal, i hiperzvučne interkontinentalne krstareće rakete Avangard. Zabrinutost Zapada naglo je povećana nakon što je rusko Ministarstvo obrane u srpnju objavilo vijest o testiranju prve nuklearne podmornice koja će biti nositelj spomenute mini-podmornice Poseidon (pogledaj video ispod teksta). Radi se o podmornici iz projekta 09852 Belgorod, posebno konstruiranoj za spomenutu zadaću, koja je u more porinuta u travnju 2019. g. u brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku.

 

 

Komentari

komentar

You may also like