(Video) SAD zaprijetile Egiptu sankcijama zbog kupnje ruskih lovačkih zrakoplova

Sjedinjene Države imaju sve više problema s intenziviranjem narudžbi ruskog suvremenog naoružanja od strane zemalja – partnera (pa i saveznica, poput Turske) koje su, do ne tako davno, bile pod čvrstim monopolom američkog vojno-industrijskog kompleksa i njegovih promotora. A jedan od tih „odmetnika“ lako bi mogao postati i Egipat, što je Washingtonu signal za novu „uzbunu“ s obzirom kako se radi o najvećoj i jednoj od najutjecajnijih arapskih zemalja (ali i muslimanskih zemalja uopće), s najmoćnijom od svih arapskih vojski.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za političke i vojne odnose Clarke Cooper izjavio je na međunarodnom zrakoplovnom sajmu u Dubaiju „Dubai Airshow 2019“, kako bi egipatska kupnja ruskih lovačkih zrakoplova mogla Egipat dovesti pod prijetnju američkih sankcija. Ta odluka bi također stavila pod sumnju i mogućnost daljnje nabave američkog oružja od strane Egipta, kazao je američki državni službenik. O rizicima toga posla s Rusijom Washington je već upozorio Kairo, kazao je Clarke Cooper.

Radi se o jedim od najsuvremenijih ruskih lovačkih zrakoplova – zrakoplovu Su-35, generacije 4++, o čemu Moskva i Kairo već nekoliko mijeseci vode intenzivne pregovore. Prema nedavnom navodima američkog medija The Wall Street Journal, u zajedničkom pismu američki državni tajnik Mike Pompeo i šef Pentagona Mark Esper uvjeravali su svoje egipatske kolege o nužnosti prekida toga vojnog posla s Moskvom.

Podsjećamo kako se prva informacija o potpisanom rusko-egipatskom ugovoru o isporukama zrakoplova Su-35 pojavila u travnju ove godine, u ruskom mediju „Komersant“, ali do sada nije bilo njezine službene potvrde. Navodno se radi o više od 20 zrakoplova i za njih predviđenog naoružanja, a vrijednost ugovora se procjenjuje na cca 2 milijarde dolara. Sporazum o tome navodno je stupio na snagu krajem 2018.g., dok same isporuke mogu početi već iduće godine. Sama činjenica da američki državni i vojni dužnosnici reagiraju ovakvim priopćenjima svjedoči o vrlo vjerojatnoj točnosti ovih informacija.

Egipat i Rusija od 2014. g. intenziviraju političku, gospodarsku i vojnu suradnju, a osim sve kupnje ruskoga naoružanja, vojske dviju zemalja sve češće sudjeluju i u zajedničkim vojnim i protuterorističkim vježbama na tlu Egipta. Posljednja je bila nedavno, pričemu se radilo o vježbama egipatskih protuzračnih sustava i zaštiti strateških objekata.

Rusija će graditi i prvu egipatsku atomsku centralu kraj Aleksandrije, a dobila je i koncesiju za izgradnju ruske poslovne zone kraj Sueskog kanala. Moskva podupire Egipat i UAE i po pitanju sukoba u Libiji, gdje Kairo i Abu Dhabi podupiru maršala Khalifu Haftara i njegovu Libijsku nacionalnu vojsku (LNA).





Više o egipatskoj vanjskoj politici možete pročitati u našoj analizi na linku ispod teksta.

 





Zoran Meter: EGIPAT ODUSTAO OD OSNIVANJA „ARAPSKOG NATO SAVEZA“

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like