(Video) SAD zaprijetile Rusiji nuklearnim napadom ako…

Sjedinjene Države objavile su uvjete, pri kojima će po Rusiji izvršiti nuklearni napad.

Prema američkom mediju The National Interest, SAD mogu izvršiti nuklearni napad na Rusiju, u slučaju da ruski zrakoplov Il-22PP “Porubschik” bude iskorišten za uništavanje američkih vojnih i telekomunikacijskih satelita. Te bi se aktivnosti u potpunosti mogle okvalificirati kao čin agresije i po protivniku će biti izvršeni višestruki nuklearni napadi.

„Ukoliko Rusija uništi elektroniku na američkim satelitima, to može biti okarakterizirano kao vojni napad, dostatan za opravdanje nuklearnog odgovora“, piše NI.

Prema procjenama analitičara, takva odluka temelji se u prvom redu na izjavama Rusije i Kine, o njihovoj spremnosti za suprostavljanje izgradnji američkih Svemirskih vojski. Međutim, logično je pretpostaviti kako će američka militarizacija svemira dovesti do identičnih mjera od strane Rusije i Kine, što posljedično može dovesti do novog „hladnog rata“, ali ovog puta s uključene tri države – SAD-a, Rusije i Kine.

S druge strane, važno je naglasiti kako nikakvih službenih izjava o ovoj temi nema od strane političkog i vojnog vrha SAD-a, pa analitičari smatraju kako se radi samo o pritisku, čiji je glavni cilj demonstracija sile od strane Sjedinjenih Država.

Podsjećamo: Rusija aktivno razrađuje i jača svoja oružja, uključno i ona iz sfere radio-elektroničke borbe, gdje u mnogim segmentima zauzima vodeću poziciju u odnosu na sve globalne konkurente. Jedno od moćnih i misterioznih ruskih oružja (a SAD ga ne slučajno izdvajaju i u spomenutom medijskom formatu), je i vojni zrakoplov Il-22PP “Porubschik”, iako će on najvjerojatnije u sastav ruskih vojnih snaga ući pod drugim imenom. Radi se o vojnozračna baza Hmem zrakoplovu za radio-elektroničku borbu, namjenjenom za djelovanje na elektroničke sustave zemaljskih, morskih, zračnih i svemirskih objekata. Navodno je u veljači ove godine snimljen i u ruskoj vojnoj bazi Hmeymim u Siriji (vidi sliku ispod).
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like