(Video) SAD zaustavile testno lansiranje I.K.B. rakete Minuteman III

U američkoj zračnoj bazi Vandenberg na jugu Kalifornije, u utorak je zaustavljeno testno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, izvjestio je lokalni medij Lompoc Record, čiju su vijest prenijele brojne svjetske agencije.

Lansiranje je bilo predviđeno za utorak, između 00:01 i 06:01 sati po lokalnom vremenu. Američke zrakoplovne snage priopćile su kako su „uspješno zaustavile“ testiranje u 04:42 sati, a kao razlog navedena je „anomalija, koja može dovesti do nepredvidljivih zbivanja tijekom testiranja“.

„Kako se anomalije mogu pojaviti zbog mnogih čimbenika, povezanih s operativnom platformom ili mjernim instrumentima, za utvrđivanje razloga nužne su detaljne analize. … Osniva se analitička grupa“, navodi se u priopćenju Zapovjedništva za globalne napade Zrakoplovnih snaga SAD-a.

Prvo uspješno testiranje rakete Minuteman III u 2018. godini izvršeno je 26. travnja.

Trostupanjske interkontinentalne balističke rakete kopnenog baziranja „Minuteman“ prvotno su bile namjenjene za nuklearno sučeljavanje SAD-a sa SSSR-om u doba hladnog rata. Ona je sada jedina interkontinentalna balistička raketa kopnenog baziranja u američkim oružanim snagama.

I.K.B. raketa Minuteman III u sastavu je američke vojske od 1970.g., a njezina proizvodnja obustavljena je 1978.g. Raketa može uništavati ciljeve u radijusu od 12 tisuća kilometara.

SAD raspolaže s 450 raketa Minuteman III i planirano je da u naoružanju te zemlje ostanu do 2020. godine.

Na priloženom videu možete pogledati jedno od ranijih uspješnih testiranja ove moćne rakete.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like