(Video) Saudijski prijestolonasljednik u posjetu Indiji

Saudijska Arabija može investirati u indijsko gospodarstvo više od 100 milijardi dolara, izjavio je princ prijestolonasljednik Muhammad bin Salman.

Nakon što smo u jučerašnjem komentaru dana opširnije pisali o novom okretanju Saudijske Arabije na Istok i posjetu prijestolonasljednika Muhammada bin Salmana Pakistanu (vidi poveznicu ispod teksta), nova potvrda diversifikacije saudijske vanjske politike stiže danas. Naime, prijestolonasljedni princ, koji je ujedno i ministar obrane, uoči svog posjeta Kini sinoć je stigao u Indiju, gdje se danas sastao s predsjednikom vlade te zemlje Narendrom Modijem.

„Posljednji put  (indijski) premijer Narendra Modi bio je u Saudijskoj  Arabiji 2016. g. i od tada smo mi postigli veliki napredak. Investirali smo u indijsko gospodarstvo oko 44 milijarde dolara. Imamo mogućnost za investiranje u nju (Indiju) još više od 100 milijardi dolara“, izjavio je Muhammad bin Salman na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Modijem, održanoj u srijedu, u New Delhiju. „Nadamo se kako će investicijska suradnja s Indijom omogućiti otvaranje puno novih radnih mjesta. Saudijska Arabija ne prodaje samo naftu, već je i veliki svjetski investitor“, kazao je prvi čovjek saudijske državne politike i budući kralj te zemlje.

Indijski predsjednik vlade Narendra Modi izjavio je kako je Saudijska Arabija „jedna od najvažnijih međunarodnih partnera“ njegove zemlje. „Saudijska Arabija je ne samo naš nezamjenjivi strateški partner, već i bliski prijatelj. Naši odnosi s godinama postaju sve snažniji. Pozdravljam saudijske investicije u indijsko gospodarstvo“, kazao je Modi.

Prethodno su, danas, dvije zemlje potpisale pet sporazuma iz sfere energetike, stambene izgradnje, informacijske tehnologije i turizma (pogledaj video ispod teksta). Ukupna vrijednost tih sporazuma nije objavljena.
Prema informacijama indijske gospodarske komore, robna razmjena između dviju zemalja u 2018.g. iznosila je 27,5 milijardi dolara. Osim toga, Indija je i jedna od najvećih uvoznica saudijske nafte, koja pokriva 20% ukupnih potreba te zemlje za „crnim zlatom“.

(Video) Saudijsko okretanje Pakistanu i Kini: RIJAD ŽELI NUKLEARNU TEHNOLOGIJU

 

Komentari

komentar
0 komentara

loading...

You may also like