(Video) Šef Pentagona zatražio ostavku ministra američkih pomorskih snaga

Foto: YouTube

Američki ministar obrane tj. šef Pentagona Mark Esper zatražio je ostavku ministra Pomorskih snaga SAD-a Richarda V. Spencera zbog gubitka povjerenja, izvijestio je u ponedjeljak, 25. studenog, američki medij The Washington Post.

Odluka o ostavci donijeta je temeljem proturječnosti oko slučaja o specijalacu američkih pomorskih snaga (Navy SEAL)  Edwardu Gallagheru, optuženom za ratne zločine u Afganistanu. Esper je zamolio Spencera da napusti svoju dužnost nakon što se doznalo da je tajno predlagao službenicima Bijele kuće da se ne miješaju u taj slučaj u zamjenu da specijalac Gallagher napusti američke pomorske snage uz očuvanje svoga čina. Osim toga,  takav Spencerov stav razlikovao se od njegovog stava u javnim nastupima.

Tim je povodom Esper izjavio slijedeće: „Na žalost, kao rezultat (svega) toga, došao sam do zaključka kako ja više ne vjerujem da bi ministar Spencer mogao nastaviti obnašati svoju dužnost.“ Pritom je za kandidaturu na njegovu dužnost predložio bivšeg specijalca pomorskih snaga i sadašnjeg američkog veleposlanika u Norveškoj Kennetha Braithwaitea.

Prethodno je objavljeno kako je za ratni zločin optuženi specijalac američkih pomorskih snaga (Navy SEAL  Edward Gallagher proglašen nevinim za ubojstvo jednog ranjenika i paljbu po osobama koje ne sudjeluju  u vojnim aktivnostima, u vrijeme službe u iračkom gradu Mosulu, u kojemu se 2017. g. provodila vojna operacija protiv snaga „Islamske države“. Proglašen je krivim samo za svoje fotografiranje s mrtvim tijelom uhićenog pripadnika terorističke organizacije „Islamska država“.

Američki predsjednik Donald Trump je 16. studenog potpisao uredbu o povratku časničkoga čina Gallagheru, kojega je imao do trenutka suđenja i nakon što je proglašen nevinim po ključnim točkama optužnice.





 

 





Komentari

komentar

You may also like