(Video) Sirijska vojska gomila trupe, a Trump upozorava Assada da ne napada Idlib

Američki predsjednik Donald Trump na svom je tvitu sinoć napisao kako sirijski predsjednik Bashar Assad ne smije nerazumno napasti regiju Idlib i da bi široka operacija bila „velika humanitarna pogreška“.  

Šef Bijele kuće napisao je kako je Assad zamislio operaciju koju se ne smije dozvoliti. „Rusi i Iranci učinili bi ozbiljnu humanitarnu pogrešku, ukoliko bi sudjelovali u toj potencijalnoj ljudskoj tragediji“ i da žrtvama napada mogu biti stotine tisuća ljudi.

Podsjećamo: ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov prošli je tjedan izjavio kako se ne može beskonačno trpjeti stanje nastalo u regiji Idlib, zasićenoj teroristima, u kojoj se postojano krši režim uspostavljenog prekida vatre i vrše učestali napadi bespilotnih letjelica na rusku zračnu bazu Hmeymim. Iz Idliba se također vrše napadi na postrojbe sirijske vojske koje ga okružuju, tvrdi ruski šef diplomacije.

Njemu je nedugo potom replicirao američki državni tajnik Mike Pompeo, izjavljujući kako se SAD i saveznici oštro protive napadu na Idlib i da su spremne vojno kazniti sirijsku vojsku u slučaju primjene kemijskog oružja.

U akvatoriju Sredozemnog mora koncentriraju se sve veće pomorske i zračne snage SAD-a i Rusije. Osim toga, Rusija u istočnom Sredozemlju od 1. do 8. rujna izvodi velike pomorske i zračne vježbe.Prethodno je ruski vojni i politički vrh optužio Zapad da priprema „novu provokaciju“ s kemijskim napadom, u režiji islamističkih snaga u Idlibu, nakon koje bi za taj čin optužio vladu u Damasku i Sirijsku vojsku, što bi mu poslužilo za novi (treći) zrčno-raketni napad na položaje i objekte sirijske vojske i države.

Posljednjih tjedana sirijska vojska koncentrira svoje snage na tri smjera na kojima djeluju islamisti: dijelovi regija Idlib, Latakija i Hama. Radi se o posljednjim uporištima islamista u toj zemlji nakon pacifikacije zona Istočna Guta, jugo-zapadnih predgrađa Damaska i juga zemlje do granice s Izraelom i Jordanom, izvršenih proteklih mjeseci.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like