(Video) Sirijska vojska intenzivira napade na regiju Idlib

Sirijska vojska od 15. siječnja, kada je počela masovna topnička priprema, nastavlja s napadima na sjevero-zapadnu regiju Idlib i njoj gravitirajuće rubne dijelove susjednih regija Aleppo i Latakija. U petak, 17. siječnja, službena sirijska vojska nastoji staviti pod nadzor južne i zapadne dijelove regije Allepo, koji ulaze u tzv. zonu deesklalacije Idlib, objavila je turska agencija Anadolu.

Priprema za ovu operaciju počela je prošloga tjedna, kada su na liniju bojišnice dopremljene dodatne snage sirijske vojske iz regija Aleppo, Latakija, Hama i Deir ez-Zour, kao i topništvo i oklop. U zonu bojevih aktivnosti prebačeni su i dijelovi iranske specijalne postrojbe „Quds“ (iz sastava Korpusa straže islamske revolucije) kojom je donedavno zapovjedao ubijeni general Qassem Soleimani. Potporu napadu na islamističke snage pružaju ruske zračne snage iz sastava njihovog sirijskog kontingenta. Ruski su zrakoplovi izvršili napad na grad Maarat an-Nouman, u regiji Idlib. Civili napuštaju zonu vojnih djelovanja i prema turskoj se granici približavaju deseci tisuća ljudi.

U zoni Andan, u regiji Aleppo, nalazi se jedna od nadzornih točaka turske vojske. Zauzimanje te zone omogućilo bi sirijskoj vojsci preuzimanje nadzora nad strateškom prometnicom M5, koja povezuje Aleppo, Hamu, Homs i Damask, sve do sirijske granice s Jordanom, navodi agencija Anadolu.

Podsjećamo: sinoć je sirijska vojska počela snažni raketni i topnički napad na položaje radikalne islamističke organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“, u kojoj glavnu ulogu ima teroristička organizacija „Jabhat Fath ash-Sham“ – bivša „Jabhat al-Nusra“ kao sirijski ogranak saudijske „Al Qaide“. Također je napala i snage proturske organizacije „Nacionalni front oslobođenja“ u zapadnim predgrađima Aleppa i naseljima južno od toga – drugog po veličini sirijskog grada.

 





Komentari

komentar

You may also like