(Video) Sirijska vojska nastavlja napredovanje u Idlibu

Postrojbe Sirijske arapske vojske (SAA) nakon teških borbi zauzele su strateški važno naselje At Tah na jugo-istoku sjevero-zapadne regije Idlib – jedine sirijske regije zapadno od Eufrata koja nije pod nadzorom vlade u Damasku i koju nadziru radikalne islamističke snage. To naselje bilo je jedno od uporišnih točaka terorističkih organizacija, prije svaga saveza „Hayat Tahrir ash-Sham“, u kojem glavnu ulogu ima teroristička organizacija „Jabhat Fath ash-Sham“ tj. bivša „Jabhat al-Nusra“, kao sirijski ogranak prosaudijske terorističke organizacije „Al-Qaida“. Terorističke postrojbe pretrpjele su velike gubitke u živoj sili i tehnici, navodi sirijska državna agencija SANA.

Prije toga je objavljeno kako je sirijska vojska u zoni grada Maarat an-Nooman od terorista očistila palntaže i naselja Tahtaya,  Al-Burzh, Tel al-Homsy, Al-Hraky i Al-Fraty, protjeravši islamističke radikale prema naselju At Tah.

U posljednja tri dana sirijska je vojska oslobodila oko 20 naselja na jugo-istoku regije Idlib. U velikoj ofanzivi sudjeluju dijelovi 4. i 7. mehanizirane divizije 5. korpusa, 25. divizija za specijalne namjene Sirijske arapske vojske (bivši „Tigrovi“), kojima iz zraka pomoć pružaju ruski vojni zrakoplovi. Operacije se izvode i danju i noću po dva glavna smijera prema gradu Jarjanazu, obuhvaćajući turski promatrački punkt u naselju Surman. U tim operacijama značajne gubitke trpi i sirijska vojska, koja je u tri dana izgubila 40-ak vojnika, a još ih je oko 60 bilo ranjeno. Gubici islamističkih postrojbi procjenjuju se na 70 mrtvih i 100-tinjak ranjenih boraca.

  

Komentari

komentar

loading...

You may also like