(Video) Sjevernokorejski vođa neočekivano stigao u Kinu, uoči novog summita s Trumpom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un neočekivano je, u utorak, 8. svibnja, došao u službeni posjet Kini. U Peking je stigao predsjedničkim vlakom, u pratnji svoje supruge, ministara obrane, vanjskih poslova i svog tvrdog partijskog lidera i glavnog pregovarača u pregovorima sa SAD-om, upravo po nuklearnoj problematici. Kim Jong-un je na glavnom pekinškom kolodvoru dočekan uz sve  državničke počasti.

Znimljivost ovog, u tajnosti pripremljenog posjeta, za kojeg se nije znalo sve do današnjeg prelaska sjevernokorejskog predsjedničkog vlaka preko kineske granice, jest ta, da je uslijedio neposredno nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio mogući novi susret s Kim Jong-unom, pri čemu je, kao zemlja-domaćin spominjana Mongolija. Današnji se posjet podudara i s dolaskom u Peking službene američke pregovaračke delegacije na razini zamjenika ministara, vezano uz pokušaj postizanja američko-kineskog trgovinskog sporazuma na što američki predsjednik Trump prilično optimistički računa kao moguće. Ukoliko se postigne dogovor može se očekivati i summit Trump-Xi Jinping, možda već čak u veljači ove godine.

Kim Jong-un navodno je u Peking stigao na osobni poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga, što niti malo ne čudi, imajući u vidu kako je i uoči prošlogodišnjeg, prvog, povijesnog američko-sjevernokorejskog summita na vrhu, održanog u lipnju, u Singapuru, Kim Jong-un iznenada stigao u kinesku prijestolnicu i o svemu se konzultirao s tamošnjim državnim vrhom (prošle godine sjevernokorejski vođa čak je tri puta službeno posjećivao Kinu).  O čemu će se  danas razgovarati još nije službeno priopćeno ali je vrlo vjerojatno kako će glavna tema razgovora dvojice državnika biti upravo novi summit Trump-Kim Jong-un.

Podsjećamo: američki predsjednik Trump, kao preduvjet za bilo kave konzultacije o ukidanju sankcija protiv Sjeverne Koreje, kroz pregovore na vrhu najprije traži njezino potpuno nuklearno razoružanje. Međutim, da to baš neće ići lako postalo je jasno i nakon prvog summita, medijski globalno razglašenog kao „nevjerojatni uspjeh“ iako ničeg stvarno važnog (osim posljedičnog  uništenja jednog od sjeverno-korejskih poligona za testiranje oružja i, naravno, smanjenja visoke razine napetosti i međusobne vrlo oštre i prijeteće retorike dvaju vođa) nije postignuto. Prigodom nedavnog televizijskog obraćanja javnosti, Kim Jong-un  otvoreno je kazao kako je „spreman u bilo koje vrijeme sjesti za pregovarački stol s predsjednikom Trumpom“, ali da, „ukoliko oni nastave vršiti protiv nas pritisak i sankcije, ne izvršavajući obećanje, mi nećemo imati drugog izbora, osim, kako tražiti novi put zaštite našega suvereniteta“.

 





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like