(Video) Srbija će izvršiti velike vojne vježbe

Foto: militaryhistorynow.com

Prema navodima srpskog medija Politika, Srbija će u listopadu ove godine obaviti velike vojne vježbe. To je, obraćajući se pripadnicima protuzračne obrane, najavio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kazavši slijedeće: „Demonstrirat ćemo veliku vojnu snagu. Ono što još niste vidjeli. Spremamo se za listopad. Srbija predstavlja ozbiljnu vojnu silu, neusporedivo jaču nego ranije.“

Vučić je pritom kazao i kako je jako ponosan što je brigada (čijim se pripadnicima obraćao), 1999. g. uspjela oboriti neprijateljski zrakoplov NATO-a na nebu iznad Srbije. Istom prigodom, pripadnici ove brigade Vučiću su uručili fragment srušenog američkog zrakoplova F-117A.

Ovaj tip zrakoplova, izgrađenog na temelju tzv. stealth tehnologije (nevidljivi zrakoplov) trebao je biti u funkciji do 2025. g., ali je već iduće desetljeće, nakon spomenutog rušenja, u potpunosti povučen iz naoružanja a umjesto njega je uveden američki zrakoplov 5. generacije F-22 Raptor, a prije nekoliko godina i F-35.

Ovdje ćemo dodati kako se vojne vježbe bilo koje zemlje, ili vojnog saveza, održavaju zbog dva primarna cilja: prvo, onog vojnog, koji se ogleda u uvježbavanju i provjeri sposobnosti vojnika i naoružanja kojima raspolažu, kao i naknadnog otklanjanja eventualno uočenih nepravilnosti ili nedostataka; i drugo, onog političkog i tržišnog, koji se ogleda u prikazu snage i mogućnosti svojih oružanih snaga suparnicima i potencijalnim neprijateljima, ali i za prikaz mogućnosti i naknadnu prodaju drugim zemljama vlastitih obrazaca vojne tehnike (naravno, ukoliko ih ta zemlja proizvodi).

U tom smislu, iz profesionalnih razloga sa zanimanjem ćemo pratiti s čime to novim i do sada neviđenim raspolaže srpska vojska, kao što je to kazao njezin vrhovni zapovjednik, najavljujući njezinu veliku listopadsku vojnu vježbu.
 

Komentari

komentar

You may also like