(Video) Strateška uzvisina u blizini granice s Izraelom pod nadzorom je sirijske vojske

Sirijska novinska agencija SANA objavila je u utorak, 17. srpnja, fotografije jučerašnjeg oslobađanja od islamističkih boraca strateški važne uzvisine Tel al-Harra na jugo-zapadu zemlje, visoku 1094 metra i smještenu u blizini granice s Izraelom.

Brdo Tel al-Harra, kao i okružje istoimenog naselja, sirijska je vojska sinoć oslobodila u borbama protiv boraca terorističke organizacije „Jabhat Fath al-Sham“ (bivša „Jabhat al-Nusra“), koji su se, unatoč pozivima sirijske vojske odbili predati i napustiti položaje.

Ofanziva sirijske vojske na jugo-zapadu zemlje, pokrenuta prije nekoliko tjedana nakon potpunog oslobađanja predgrađa glavnog grada Damaska od snaga terorističkih i radikalnih islamističkih organizacija, nastavlja se i dalje. Do sada je oslobođen najveći dio (više od 80%) teritorija regije Deraa, uključno i čitava granica Sirije s Jordanom u toj regiji, a upravo je u tijeku priprema ofanzive i potpuno oslobađanje sirijskog jugozapada kroz vojnu operaciju u susjednoj regiji Al-Quneitra, koja graniči s Izraelom. To je i najkritičnija vojna operacija sirijske vojske s obzirom na tamo smještenu Golansku visoravan, od Izraela okupirano područje Sirije početkom 70.-ih godina prošlog stoljeća, i graničnu liniju razdvajanja između dviju država. Međutim, sve političke mjere i preduvjeti za davanje „zelenog svjetla“ za tu operaciju sirijske vojske ostvareni su nedavnim dogovorom ruskog i izraelskog državnog i vojnog vrha u Moskvi, kao i nakon jučerašnjeg samita Putin-Trump u Helsinkiju.

Assadova vojna pobjeda u Siriji je neupitna, a njegovo vojno detroniziranje s vlasti više nitko niti ne spominje. Sirijska vojska uskoro će ovladati državnim teritorijem od regije Idlib na sjeverozapadu, do krajnjeg juga i granice s Izrealom i Jordanom, sve do Eufrata na istoku, tj. gotovo svim velikim gradovima i vitalnim životnim prostorom zemlje. Upitan ostaje status Kurda na sjeveru zemlje u kontekstu turskih zahtjeva sigurnosnog karaktera, kao i prostor od Eufrata do istočne granice s Irakom koje nadziru kurdske snage iz postrojbi SDF koje podupiru američke snage, što će sve biti predmetom budućih političkih pregovora. Ali nećemo pogriješiti ukoliko kažemo kako su glavne vojne operacije u zemlji završene i da se konačno približava kraj tog dugog i krvavog građanskog rata, kojeg su nedvojbeno takvim učinili interesi ključnih regionalnih i izvanjskih silnica.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like