(Video) „Sudnji dan“: Američke i ruske vježbe atomskim oružjem na tlu Europe stvaraju psihozu hladnog rata

Vojno zapovjedništvo Sjedinjenih Američkih Država razradilo je plan protunapada po uvjetnom neprijatelju u skladu s planovima provedbe strateških vojnih vježbi „Global Thunder-2020“. Taj bi se udar izveo s teritorija Poljske snagama od 6 bombardera s krstarećim raketama velikog dometa. Pa iako taj potencijalni neprijatelj, naravno, nije imenovan, već formalno samo zamišljen, udaljenost od mjesta planiranog početka primjene oružja (zapadna Poljska) do primjerice ruskih gradova Sankt Peterburga i Moskve iznosi od 1200-1500 kilometara što je dovoljan razlog da ruska strana takve vježbe shvati kao neposrednu ugrozu po svoju nacionalnu sigurnost.

Naime, u noćnim satima 28. listopada, 4 bombardera (dva В-52Н Stratofortress i dva nevidljiva Northrop B-2А Spirit) napustila su američku bazu „Ellsworth“ u saveznoj državi Južna Dakota, i preko Atlantika doletjela nad zapadnu Poljsku nakon čega su se okrenuli i odletjeli u zapadnom smijeru. Prilikom prilaska graničnoj zoni primjene oružja sinkronizirano s njima djelovala su i dva zrakoplova B-52H koja su poletjela s britanske baze „Fairford“.

Vojne vježbe „Global Thunder“ američko strateško zapovjedništvo USSTRATCOM izvodi na tlu Europe svake godine, a osim zračnog dijela one uključuju i manevre kopnene vojske, iako se naglasak stavlja na pripreme za bojevu primjenu atomskog oružja. Rusija vrlo negativno gleda na te američke „vojne igre“ na europskom tlu, a kao protuodgovor ruska vojska prošle i ove godine na sjevero-zapadnom dijelu ruskog teritorija provodi strateške vježbe sličnog naziva – „Grom“, u kojima trenira primjenu svog strateškog nuklearnog naoružanja prema potencijalnom neprijatelju. I jedna i druga strana pritom testiraju svoje tzv. nuklearne trijade (kopnene nuklearne projektile, strateške nuklearne podmornice, i strateško zrakoplovstvo).

Sve u svemu ovakav razvoj stanja i simuliranje napada nuklearnim oružjem prema jednoj ili drugoj strani u najgori položaj stavlja europske zemlje (uključno i Rusiju čiji bi teritorij bio logična meta u eventualnom sukobu budući da Rusija na teritoriju EU nema saveznika na čijem bi teritoriju bile stacionirane njihove strateške vojne snage i koje bi u tom slučaju bile meta napada SAD-a i njegovih saveznika) u vrlo neugodan položaj jer se time europsko tlo pretvara u potencijalno nuklearno bojno polje, a među stanovništvom stvara nova psihoza, slična onoj iz doba hladnog rata.

Krajnje ludilo onih militarističkih psihopata koji iz daleke pozadine i udobnosti svojih fotelja vuku ključne poteze i smatraju kako u nuklearnom ratu mogu pobijediti, a za neke daleke zemlje i narode koga uopće briga. Oni su, ionako, samo „divljač za odstrel“ kada za to dođe vrijeme – u ovom slučaju „sudnji dan“.
 

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like