(Video) Svemirske snage SAD-a: Rusija testirala protusatelitske rakete

Foto: en.trend.az

Američke svemirske snage – USSF, kao posve novi rod američke vojske, ustrojene su temeljem zapovjedi predsjednika Donalda Trumpa kao vrhovnog zapovjednika američkih OS 20. prosinca 2019.g., svega godinu i pol nakon izdane zapovjedi. Naime, Trump je tada, između ostalog, kazao, kako američki protivnici svojim novim tehnologijama ugrožavaju američke satelite.

U najnovijem priopćenju zapovjedništva Svemirskih snaga SAD-a objavljeno je kako su evidentirali rusko testiranje protusatelitske rakete, izvršeno u srijedu, 15. travnja.

Zapovjednik USSF-a general John Raymond komentirao je navedeni događaj, izjavivši slijedeće: „Rusko testiranje protusatelitske rakete neposrednog presretanja (DA-ASAT) predstavlja novu potvrdu da su ugroze američkim svemirskim sustavima i sustavima njezinih saveznika stvarne i da one rastu.“

Također je rečeno kako testirani ruski raketni sustav može uništavati nisko-orbitalno pozicionirane satelite.





Podsjećamo: ruska vojska počela je s testiranjima svog protusatelitskog raketnog sustava početkom ovoga desetljeća i u njegovu je razvoju već daleko napredovala. Sličan vojni program razvija i Kina. Ti se programi temelje na potrebi uništavanja protivničkih komunikacijskih satelita i sustava za navođenje u slučaju stvarnoga rata, čime bi se protivnika „oslijepilo“ i „oglušilo“ te bi u njegovim redovima nastao kaos.

 





Komentari

komentar

You may also like