(Video) Talibani u Kabulu napali bazu privatne vojske sa sjedištem u Londonu

U Kabulu je, jučer, tijekom napada talibana na bazu privatne vojske G4S poginulo najmanje 10 osoba, a 19 ih je ranjeno, objavilo je afganistansko Ministarstvo vanjskih poslova.

„Nekoliko naoružanih osoba probilo se na teritorij baze G4S odmah nakon eksplozije automobila-bombe“, navedeno je u priopćenju. Među ubijenima i ranjenima ima i stranaca, a ranjeno je i troje djece koja su živjela na teritoriju baze, u kojoj se većinom nalaze britanski vojni instruktori. Predstavnici privatne tvrtke G4S potvrdili su čin napada, ali nisu utočnili broj stradalih osoba unutar svojih redova.

G4S jedna je od najvećih međunarodnih tvrtki za sigurnsonu zaštitu, a njezin se glavni ured nalazi u Londonu. Tvrtka radi u 90 država svijeta, a navodno broji više stotina tisuća suradnika. U Afganistanu G4S osigurava sigurnost britanskog veleposlanstva i obučava afganistanske vojnike.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabohulli Mudžahid izjavio je kako je napad na britansku privatnu vojnu bazu u Kabulu bio odgovor na nedavni zračni napad NATO snaga u južnoj regiji Hilmend, kada je poginulo 16 civila, između ostalog i žene i djeca.

Podsjećamo, također, da su 27. studenog, u afganistanskoj regiji Ghazni talibani aktivirali minu, postavljenu na cestu kojom su se kretala američka oklopna vozila, od kojih je jedno bilo i uništeno, pri čemu je poginulo troje američkih vojnika, a još ih je troje ranjeno. Također je ranjen i jedan djelatnik navedene privatne vojske.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like