(Video): Talijanski „ENI“ objavio početak eksploatacije egipatskog nalazišta plina „Zohr“, a „Rosneft“ bušotine u Crnom moru

Iz svijeta energetike danas su stigle dvije važne vijesti. Prva je o početku eksploatacije golemog egipatskog nalazišta plina „Zohr“ u Sredozemnom moru od strane talijanske tvrtke „ENI“, a druga je o startu probne dubokovodne naftne  bušotine „Marija 1“ u Crnom moru od strane ruske tvrtke “Rosneft“.

Rezerve prirodnog plina u egipatskom nalazištu „Zohr“, čija je površina 231 kvadratni kilometar, mogu iznositi više od 850 milijardi m3. Talijanski ENI u bloku Shorouk ima 60%-tni udio, a ruski „Rosneft“ i britanski BP PLC imaju 30% odnosno 10% udjela.

Nalazište plina „Zohr“

To golemo nalazište talijanski „ENI“ otkrio je 2015. godine, a očekuje se, kako će njegova eksploatacija omogućiti potpuno zadovoljenje egipatskih potreba za tim energentom tijekom nekoliko idućih desetljeća. Također, dio plina bit će preusmjeren i za izvoz.

U srijedu je ruski „Rosneft“ objavio vijest o startu njihove probne dubokovodne naftne bušotine u Crnom moru, na nalazištu „Marija-1“. Procijenjeni resursi na „Zapadno-crnomorskoj ploči“ iznose 576 milijuna tona nafte. Ovaj projekt realizira se u suradnji s talijanskom tvrtkom „ENI“, koja je strateški partner „Rosnefta“. Dubina bušotine iznosit će 6126 metara, pri dubini mora u točki bušenja većoj od 2 tisuće metara. U svijetu najsuvremenija naftna platforma za probna bušenja Scarabeo 9, koja će vršiti bušenje, pripada talijanskoj servis-naftnoj tvrtci Saipem (tvrtka kćer od „ENI“). Visoka je 115 metara, široka 80 m, teži 31 000 tona, a može vršiti bušenja na dubini do 15 kilometara s odmakom od vertikale.





Crno more ima veliki naftni i plinski potencijal ali do sada u njegovom ruskom dubokovodnom dijelu nije bilo niti jedne bušotine, izjavio je čelnik „Rosnefta“ Igor Sečin.

U ovom projektu, udio „Rosnefta“ iznosi 66,67%, a „ENI“-ja 33,33%.

U svibnju 2017.g. te su dvije energetske tvrtke potpisale „Sporazum o proširenju suradnje u sferi proizvodnje nafte, prerade, marketinga i treidinga“. On se odnosi na učvršćenje ranije sklopljenih sporazuma o probnom bušenju u okviru zajedničkih projekata u akvatoriju Crnog i Barentsovog mora. Procijenjeni resursi na svim tim projektima unutar ruskog šelfa, u kojima sudjeluje ENI, iznose 2 milijarde tona nafte i 1,4 trilijuna m3 plina.





 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like