(Video) The National Interest: Rusija gradi najsnažniji strateški bombarder na svijetu

Američki medij The National Interest nastavlja pratiti razvoj ruskog zrakoplovstva. Tako u jednom od svojih prošlotjednih članaka, piše o razvoju novog strateškog zrakoplova ruskog vojnog zrakoplovstva PAK DA.

Autori napominju kako je Rusija odlučna u izgradnji najmoćnijeg svjetskog strateškog bombardera, koji će zamijeniti sve ostale ruske zrakoplove te vrste u slijedećem desetljeću. PAK DA trebao bi se pojaviti u zraku 2025.- 2026. godine, a serijska proizvodnja počet će 2028. ili 2029. godine. Također se navodi kako je Rusija prvotno bila spremna završiti PAK DA do 2019.g. ali zbog radova na novom strateškom bombarderu Tu-160M2 rokove je morala produljiti.

U članku se navodi kako će PAK DA biti naoružan novim verzijama krilatih raketa zračnog baziranja H-55SM i H-102, iako primjenu tih raketa u američkom mediju smatraju neproduktivnom zbog velikog razmjera i unutarnjeg lansirnog sustava. Zato američki stručnjaci smatraju kako će glavno oružje novog strateškog bombardera biti nedavno promovirana nadzvučna raketa „Kinzhal“, pri čemu se javlja nedoumica, kako će se te rakete pričvrstiti na zrakoplov s obzirom da će njegova konstrukcija biti temeljena na „stealth“ tehnologiji.

The Natinal Interest navodi kako će PAK DA težiti 130 tona, biti pokretan s pomoću dva motora i postizati nadzvučne brzine. Bit će sposoban, bez dodatnog punjenja u zraku, postizati domet do 15 tisuća kilometara, a također neće trebati koristiti dugu uzletno-sletnu stazu pri polijetanju i slijetanju.

https://www.youtube.com/watch?v=BKPSpNmXpfI





 

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like