(VIDEO) Tisuće prosvjeduju u Parizu protiv policijskog nasilja, pale automobile i razbijaju trgovine

Tisuće ljudi prosvjeduje u Parizu protiv policijskog nasilja s natpisima “Francuska, zemlja policije” i “Povucite zakon o sigurnosti”, objavio je Reuters.

Pod pritiskom prosvjeda francuski je parlament ovoga tjedna odustao od kontroverznog zakona koji je predviđao zabranu snimanja policajaca. Točnije zakon će biti izmijenjen, vjerojatno bez sporne odredbe, te će potom biti vraćen u parlamentarnu proceduru.

Reuters navodi da je policija koristila suzavac, nakon što su prosvjednici napali policajce pirotehničkim sredstvima.





Društvenim mrežama se pak šire snimke i fotografije uništenih trgovina i automobila.

Nekoliko incidenata u posljednjim tjednima potaknulo je prosvjednike protiv policijskog nasilja. Primjerice, nedavno je nekoliko policajaca pretuklo crnog glazbenog producenta Michela Zeclera, dok kritičari smatraju da je francuska policija uz pretjeranu upotrebu sile očistila migrantski kamp sa šatorima u četvrti Saint-Denis.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, brane policiju, uz ograđivanje od pojedinih incidenata.

Macron je u zadnjem intervjuu istaknuo da je bio “jako šokiran” kada je vidio snimku koja pokazuje kako su četiri policajca pretukla Zeclera. Međutim, poručio je da je bio i “vrlo šokiran subotnjim slikama napada luđaka i divljaka na policajku”.

Naime, prošlu subotu Parižani su također prosvjedovali protiv Macronovog zakona o sigurnosti.

Macron je u intervjuu za Brut, piše politico.eu, prvotno odbio koristiti termin “policijsko nasilje” jer ljevica koristi taj politizirani “slogan”. Macron je govorio o “nasilju policije”, a ne o “policijskom nasilju”

Komentari

komentar

You may also like