(Video) Tko koga laže? Odluka o povlačenju SAD-a iz raketnog sporazuma potvrđena

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov izjavio je u srijedu, 23. siječnja, na medijskoj konferenciji za akreditirane vojne atašee u Moskvi na temu ruske krstareće rakete 9M729 (za koju Amerikanci tvrde da krši odredbe raketnog sporazuma), kako je Rusija posredstvom dvostranih kanala dobila potvrdu o namjeri SAD-a za povlačenje iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Pri tom je jasno dano do znanja kako taj „razarajući korak američke strane“ ne predstavlja poziv na dijalog, kazao je Ryabkov.

„Nedavno je američka strana poduzela još jedan razarajući korak; na visokoj razini je kazano o namjeri Washingtona za povlačenje iz Sporazuma. Praktički odmah ta nam je namjera potvrđena po dvostranim kanalima, pri čemu je jasno kazano kako objavljeni korak nije poziv na dijalog, već odluka … koja je konačna“, kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Ryabkov je ponovo naglasio kako Rusija nije prekršila obveze nevedene u tom Sporazumu, a kazao je i kako će Moskva pozvati predstavnike NATO saveza i SAD na pokaznu demonstraciju leta i karakteristika (po SAD) sporne rakete 9M729, kako bi dokazala da govori istinu. Pri tom je naglasio kako Sporazum ne krši Rusija, već upravo SAD, koji samo traži povod za njegovo napuštanje. Podsjetio je i da su Sjedinjene Države prije 15 godina jednostrano zaustavile rad posebne nadzorne komisije o Sporazumu. U toj se fazi radilo o proizvodnji i testiranju prvih tipova ofanzivnih bespilotnih letjelica, koje u potpunosti ulaze pod odredbe sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, kazao je Ryabkov.

Zapovjednik ruskih Raketnih vojski i topništva  Mikhail Matveevski danas je izjavio kako ruska krstareća raketa 9M729 predstavlja moderniziranu varijantu rakete 9M728 za sustav „Iskander-M“. Kako je kazao Ryabkov, Moskva je spremna na potez bez presedana što se tiče transparentnosti, i zato je Washingtonu predložila da američki vojni predstavnici nazoče organiziranoj pokaznoj vježbi tj. lansiranju rakete 9M729.

Međutim, teško je vjerovati da će Amerikanci na tu ponudu pristati – oni su svoju odluku o napuštanju sporazuma s Rusijom o raketama malog i srednjeg dometa donijeli još puno ranije.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like