(Video) Trijumf njemačko-ruske suradnje: U Rusiji svečano otvorena velika tvornica Mercedes-Benza

Kao što smo jučer i najavli, prenoseći vijest objavljenu u njemačkom Ministarstvu gospodarstva, u srijedu, 3. ožujka, u Rusiji, u Podmoskovlju, u industrijskoj zoni Esipovo, otvorena je velika tvornica njemačkog proizvođača automobila Mercedes-Benz, prva takva na teritoriju Rusije. Jučer je, povezano s ovim događajem, u prestižnom dijelu Moskve otvoren i novi suvremeni prodajni salon automobila Mercedes.

Na danas održanoj svečanoj ceremoniji otvaranja najveće Mercedesove tvornice, koja u maksimalnoj fazi rada planira godišnje proizvoditi 25 tisuća automobila i koja će zapošljavati oko tisuću radnika za čiju je obuku u Moskvi otvorena i posebna škola, glavni gosti bili su ruski predsjednik Vladimir Putin, njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier, kao i predsjednik koncerna „Daimler“ Dieter Zetsche.

Zanimljivo je, kako je ruski predsjednik, iako veliki ljubitelj automobila marke Mercedes, na svečanost ipak stigao u domaćoj službenoj limuzini tvrtke Aurus, tipa „Kortezh“, a nakon razgledavanja proizvodnih pogona sudjelovao je u svečanosti otvaranja tvornice.

Mercedes-Benz investirao je 250 milijuna eura u organizaciju proizvodnje. U ovom trenutku u tvornici radi 500 zaposlenika, a na vrhuncu proizvodnje radit će ih više od tisuću. Njih 30% stanovnici su Podmoskovlja. Planira se istovremena proizvodnja četiriju tipova Mercedesa. Prva starta E-klasa, a u budućnosti se planira proizvodnja terenaca GLC, GLE i GLS. Izgradnja tvornice počela je 20. lipnja 2017.g. u okviru posebnog investicijskog ugovora koji jamči postojanost poreznih davanja.

Nije teško zamisliti kako na ovaj događaj gledaju, primjerice, investitori iz Velike Britanije, koji o opsezima ovakvih investicija na ruskom tržištu posljednjih godina mogu samo sanjati, zahvaljujući  potezima svoje vlade kroz politiku tzv. obuzdavanja Rusije. Naravno, bijes njihovih političara zbog ovakvih poteza bit će usmjeren prije svega na Berlin, a ne same sebe. Međutim, teško da će to u praksi bilo što promijeniti jer Nijemci jako dobro znaju što je u pozadini ove „velike igre“, čiji taoci oni ne žele biti. A vrhunac njemačko-ruske suradnje svakako će biti završetak podmorskog plinovoda „Sjeverni tok 2“, kojim Njemačka za duga desetljeća riješava problem svoje energetske ovisnosti o „plavom energentu“ na najjeftiniji i najpouzdaniji način. Naravno, ukoliko se u sigurnosnom smislu na europskom tlu u međuvremenu nešto dramatično ne promijeni, što nikako ne može biti isključeno imajući u vidu političku i svekoliku moć SAD-a, kojem njemačko-ruska suradnja odavno predstavlja „trn u oku“ po njegov utjecaj na europskom kontinentu.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like